Aproape un sfert din speciile de mamifere din lume sunt in pericol de disparitie, iar multe altele vor dispare inainte sa apuce sa fie cunoscute. Aceasta este concluzia raportului anual al IUCN - Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii. Astfel, pe "lista rosie" a animalelor amenintate cu extinctia se afla 1141 din cele 5487 de specii de mamifere cunoscute in prezent, 118 incadrandu-se in categoria cu risc critic.
De asemenea, raportul mai precizeaza si faptul ca unul din trei mamifere marine sunt pe cale de disparitie. Cauzele sunt aceelasi de cativa ani - distrugerea habitatului - distrugerea padurilor, poluarea apelor -, pescuiul si vanatul excesiv, poluarea si schimbarile climatice. Si totusi numarul speciilor pe care de disparitie ar putea fi si mai mare, intrucat cercetatorii nu au inca date concrete privind pericolul in cazul altor 836 de specii.
Printre speciile de mamifere care se afla in pericol critic se numara linxul iberic, la fel ca si anul trecut, numarand in prezent intre 84 si 143 de adulti. Schimbarile climatice pun deja in pericol ursii polari, care, din cauza topirii calotei glaciare se vad nevoiti sa caute noi locuri in care sa traiasca sau in care sa vaneze.
Expertii cred ca deja 29 de specii au disparut, printre care delfinul chinezesc din raul Yangtze si o specie de rozator care nu a mai fost vazut de 40 de ani. Doua specii - antilopa sudafricana cu coarne si caprioarele David - mai numara doar cateva specimene in captivitate, fiind disparute complet din salbaticie.
Mamiferele cele mai amenintate se regasesc in partea sudica si sud-estica a Asiei - 79% din speciile de maimute de aici sunt amenintate cu extinctia. Alte astfel de locuri se regasesc in Anzii tropicali, regiunile muntoase din Camerun, lantul deluros Western Ghats din India.
Printre speciile amenintate se numara si specii recent descoperite. Din 1992 pana in prezent au fost descoperite 349 de noi specii, insa este foarte posibil ca 51% dintre acestea sa dispara.
Exista insa si o nota pozitiva - pentru 5% din speciile amenintate s-a reusit stabilizarea si cresterea populatiei, ca rezultat al eforturilor de conservare -bizonul european sau dihorul cu picioare negre sunt doua astfel de exemple.
Sursa: The Guardian
2 comments:
Peste 1000 de specii pe cale de disparitie este un dezastru. Probabil ca se va crea un asemenea dezechilibru in natura incat, indirect, vor avea de suferit si alte specii, ca intr-o reactie in lant. Avem nevoie de o noua Arca? Pentru ca se pare ca suntem in pragul unei cataclisme pe care am creat-o cu mana noastra...
din pacate asa este ... si ai mare dreptate - odata ce dispare o specie, automat sunt afectate si amenintate si altele.tot ce putem face este sa sustinem eforturile de conservare si sa avem mai multa grija de mediul in care traim. din nefericire, masurile necesare nu pot fi luate decat la un nivel mai mare.
Trimiteți un comentariu