Ziua de 31 Octombrie a fost desemnata Ziua Internationala a Marii Negre in anul 1996 cand toate cele 6 tari riverane - Romania, Turcia, Rusia, Ucraina, Georgia si Bulgaria - au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra. Acest plan contine cel mai cuprinzator set de strategii / politici initiate pentru salvarea si reabilitarea uneia dintre cele mai poluate mari ale lumii.
Situatia ecologica a Marii Negre s-a inrautatit in ultimii 35 de ani datorita reziduurilor transportate de raurile din 17 tari, pescuitului excesiv si a deversarilor necontrolate de produse petroliere. Deseurile solide aruncate direct pe tarm si apele menajere deversate au produs dezechilibre grave ale ecosistemului marin.
Diversitatea biologica a Marii Negre a scazut dramatic. In cartea rosie a acestei mari sunt inventariate speciile rare, periclitate sau vulnerabile. In prezent, exista 43 de specii de plante, 29 de specii de crustacei, cinci specii de pesti (ex. sturonii) si sase specii de mamifere (ex. delfinii).
0 comments:
Trimiteți un comentariu