12.10.2008

Sfatul #10 - Spuneti NU pungilor de plastic

Dupa cum am vazut, pungile de plastic au efecte teribile. Exista insa cateva modalitati simple prin care putem sa descurajam consumul foarte mare si inutil de cele mai multe ori:
- Refuzati sa mai primiti pungi de plastic atunci cand va faceti cumparaturile.
- Daca cumparati doar cateva produse si le transportati o distanta mai mica, carati-le in mana sau in brate.
- Atunci cand va faceti cumparaturile luati mereu cu voi pungi, preferabil nu de plastic, ci sacose ecologice, din material textil, care pot fi folosite de nenumarate ori. Tineti-le intotdeauna la indemana - in geanta sau in masina.
- Daca sunteti totusi nevoiti sa folositi pungi de plastic - aveti prea multe produse sau nu aveti la indemana pungile de rezerva - incercati sa utilizati pungile de plastic la capacitate maxima, umplandu-le cu cat mai multe produse - evident, fara sa le supraincarcati ca mai apoi sa se rupa.

7 comments:

Anonim spunea...

Si eu am observat risipa asta iresponsabila de pungi in toate magazinele.
Eu, cand uit sacosele acasa, iau de la hipermaketuri sacose din acelea mari (care sunt tot din plastic, din pacate), dar in 3 sacose mari incap cumparaturi cat pentru 20 de pungi mici. In plus, cele mari pot fi refolosite pentru ca sunt mult mai rezistente.

Am o intrebare insa, pungile de hartie nu sunt mai usor de reciclat? Iar ca pret nu sunt comparabile cu cele de plastic? Intreb doar, ca daca e sa fie la fel am putea sa incepem sa trimitem e-mailuri, sa dam telefoane hipermarketurilor sa incercam sa ii convingem sa renunte la pungile de plastic in favoarea celor de hartie.

Alina Enescu spunea...

De foarte multa vreme, exista multe dezbateri pe tema - care este mai ecologica: punga de hartie sau cea de plastic? Adevarul este ca amandoua sunt la fel de nocive, ambele se recicleaza mai greu, iar pungile de hartie "inghit" foarte multi copaci. Mai multe informatii pe tema asta poti gasi aici http://www.greenfeet.net/newsletter/debate.shtml.
Cea mai ecologica si sigura alternativa ramane punga ecologica, cea din material textil, care poate fi refolosita de foarte multe ori.

Alina Enescu spunea...

aaa, iuli, am uitat sa te felicit pentru comportamentul tau ecologic in privinta pungilor :). sper sa fii un model pentru toti cunoscutii tai.

Anonim spunea...

ideea este sa descurajam hipermarketurile, sa ne facem cumparaturi de la chisocul din spatele blocului. in felul asta, ii dam o paine lu nea Gigi care vinde, si nu un Q7 patronului de la Car si Fur. Calitatea produselor e slaba oricum, si imaginea cozilor din hipermarketuri ma infioara uneori... altfel nu se poate?Clau

Anonim spunea...

Da, am citit articolul respectiv...:-(
Credeam ca e o solutie mai simpla. Asa, daca apelam la "spiritul ecologic" si frica de reclama proasta a hipermarketurilor, poate aveam castig de cauza. Insa daca e vorba de indivizi, mai greu...mai ales ca romanii sunt persoane foarte comode si ca sacosele obisnuite se pare ca nu mai sunt la moda.

Anonim spunea...

Clau,
cand ma duc la magazinasul de vizavi, din exces de zel, fetele de acolo imi pun sticla de suc intr-o punga, borcanul de bulion in alta punga si toate impreuna intr-o punga si mai mare. Crede-ma, nu exagerez. Iar cand le zic ca nu am nevoie de atatea pungi, ca pot sa iau o sticla si un borcan si in maini si sa le transport peste drum, se uita la mine ca si cum as fi luat-o razna...
Din punctul asta de vedere prefer hipermarketurile care sunt mult mai indirecte, nu se uita nimeni la mine etc. Sa nu mai spunem ca au marfa mai diversa si sunt sanse mult-mult mai mari sa gasesc acolo tot ce-mi trebuie.
Pe de alta parte si magazinasele de cartier sunt practice si la indemana. Asa ca raman neutra in privinta asta.

Alina Enescu spunea...

Clau, eu m-as duce sa cumpar de la nea gigi daca ar avea alte produse, mai naturale/ecologice... dar are aceleasi produse,doar ca mai scumpe .. magazinele apropiate sunt mai ecologice dintr-un punct de vedere - poti merge pe jos, si nu cu masina, si astfel nu mai poluezi.
si faza cu pungile se aplica intr-adevar si in magazinele mari si alea mici. insa daca nu le vrem, nu ni le baga nimeni pe gat. asa ca nu e numai vina magazinelor.si daca trebuie sa schimbe cineva ceva, atunci acestia suntem noi.