17.08.2013

Becul solar - apa, inalbitor si o sticla de plastic

Natura ne ofera tot ce avem nevoie, iar saracia si nevoia ne impinge de multe ori sa ne impingem limitele si sa devenim creativi. Poate ca aceasta a fost motivatia inginerului brazilian Alfredo Moser cand a inventat becul solar in 2002, folosind doar 3 elemente - o sticla de plastic, apa si inalbitor.Mai exact - in acoperisul unei case se monteaza o sticla de plastic, in care se toarna o solutie formata din apa si inalbitor. Razele soarelui vor fi amplificate de aceasta solutie, transformand sticla intr-o sursa de lumina echivalenta cu cea a unui bec de 60 W. Evident, aceasta este o solutie care functioneaza pe timpul zilei si se preteaza pentru incaperi unde lumina naturala nu poate intra altfel, insa poate aduce beneficii semnificative pe termen lung (costuri reduse, consum mai mic de energie traditionala).

Becul solar este folosit cu succes in favelele din Brazilia, dar si in Filipine, unde proiectul Liter of Light a ajuns un adevarat succes - peste 15.000 de becuri solare au fost instalate in 20 de orase filipineze.Sursa poza: BBC UK

13 comments:

ionut spunea...

Pacat ca nu prea se foloseste.

Anonim spunea...

Fantastic

Andreea spunea...

offf :))

Soferul spunea...

Am incercat si eu asta acasa intr-o magazie. Foarte faina atmosfera creata.

Ana spunea...

Interesanta ideea

reincarcare cartuse spunea...

Sunt multe metode de a economisi energie. Din pacate nu toata lumea e deschisa la reciclare, refolosire, economisire etc.
Intrebati in Africa de ex cat valoreaza acolo apa, sau energia electrica

Dan spunea...

Foarte ingenios si simplu.

Nobel spunea...

O singura curiozitate am, de ce ai construi o locuinta fara geamuri? Inteleg ca o hala e greu de iluminat / intretinut / construit cu geamuri, dar o casa ?!?

Manu spunea...

acesta este viitorul, in cazul in care la un moment dat omenirea ramane fara electricitate :D

Gazduire web spunea...

Ce interesant! Sa faci lumina din nimic, aproape..

Cazare Hajduszoboszlo spunea...

Natura e fascinanta!

alina spunea...

inca un om ccu o idee stralucita care creeaza valoare celor din jurul lui

Nell spunea...

Te uiti si te minunezi...