12.10.2008

Stiati ca ... pungile de plastic

- Pungile de plastic au aparut cu 25 de ani in urma. Ele au devenit nelipsite din viata fiecaruia, creandu-se aproape o dependenta, astfel ca in lume se folosesc aproape 1 milion de pungi de plastic pe minut.
- Din pungile de plastic consumate in lume, doar 1% se recicleaza .. asta deoarece costa mai mult sa reciclezi o punga decat sa produci una noua. Astfel, in timp ce producerea unei tone de pungi de plastic costa in jur de 32 $, procesarea si reciclarea aceleiasi cantitati costa in jur de 4000$.
- De multe ori, folosim doar cateva minute o punga de plastic, ca mai apoi sa o aruncam. Insa fiecare punga de plastic necesita intre 40 si 1000 de ani pentru a se descompune.
- Pungile de plastic nu sunt biodegradabile; mai mult, plasticul are la baza o resursa neregenerabila – petrolul.
- Pungile de plastic care ajung in natura ajung deseori sa fie inghitite de animale, ramanand in stomacul acestora pana cand acestea mor. Ajunse in ocean, aceste pungi devin capcane in care animalele marine se prind. Dupa ce se descompun animalele, plasticul este re-introdus in mediu.
-Pungile de plastic sunt responsabile pentru moartea a 100.000 de testoase si alte animale marine in fiecare an.
- Fiecare punga ecologica folosita are potentialul de a elimina in medie utilizarea a 1000 de pungi de plastic, pe durata folosirii ei.
-Pungile de plastic aduse de vant sunt un fenomen atat de des intalnit in Africa astfel incat aici s-a nascut o adevarata industrie de "recoltat" aceste pungi, care sunt folosite mai apoi la confectionarea de palarii sau genti.
- Pungile de plastic infunda canalizarile si blocheaza curgerea apei. De fapt, pungile de plastic din sistemul de canalizare au fost considerate o cauza majora a inundatiilor din Bangladesh din 1988 si 1998, ceea ce a dus la interzicerea acestora in aceasta tara in 2002.