08.10.2008

Unul din patru mamifere pe cale de disparitie II

Iata si niste poze cu cateva dintre animalele pe care este posibil sa le pierdem definitiv sau pe care le-am pierdut deja.


1. Linxul iberic (Lynx pardinus) - avand o populatie de 84-143 de adulti, aceasta specie continua sa scada, in principal ca urmare a imputinarii prazii sale principale - iepurele european.

2. Caprioara Père David din China (Elaphurus davidianus) - specie deja disparuta complet in salbaticie. Populatiile crescute in captivitate au continuat insa sa creasca in ultimii ani si se urmareste relansarea lor in salbaticie.


3. Diavolul Tazmanian (Sarcophilus harrisii) - aceasta specie a intrat in categoria speciilor pe cale de disparitie dupa ce in ultimii 10 ani populatia acestuia a scazut cu 60% din cauza unui cancer facial infectios si fatal.


4. Pisica pescar (Prionailurus viverrinus) - specie care se regaseste in partea sud-estica a Asiei si care a intrat de curand in randul speciilor pe cale de disparitie ca urmare a reducerii tinuturilor mlastinoase din habitatul sau.


5. Foca caspica (Pusa caspica) - populatia acestei specii a scazut peste cu 90% in ultimii 100 de ani ca urmare a vanatului excesiv si a degradarii habitatului si se afla in continua descrestere.


6. Soarecele de camp - elefant sau sengi cu fata gri (Rhynchocyon udzungwensis) - o specie descoperita recent, care traieste doar in doua paduri din muntii Udzungwa din Tanzania, ambele fiind protejate, insa extrem de vulnerabile in fata focului.



7. Dihorul cu picioare negre (Mustela nigripes) - unul din exemplele pozitive, care datorita eforturilor de conservare a reusit sa treaca de la statutul de specie disparuta in salbaticie la statutul de specie aflata in pericol de disparitie, in urma campaniei de reintroducere in salbaticie in 8 state vestice ale SUA si in Mexic, in perioada 1991-2008.




8. Elefantul african (Loxodonta africana) s-a transformat din specie vulnerabila in specie amenintata, datorita cresterii populatiei in zonele sudice si estice ale Africii.



9. Lista rosie a IUCN a adaugat noi grupuri de specii anul acesta, printre care si tarantulele indiene, amenintate de comertul de animale de companie. Habitatul lor s-a redus semnificativ din cauza construirii de noi drumuri si asezari. Paianjanul parasuta Rameshwaram (Poecilotheria hanumavilasumica) a intrat pe lista critica, intrucat habitatul sau a fost aproape complet distrus.





10. Pestele de coral cu coada patrata (Plectropomus areolatus) - specie vulnerabila, care traieste in recifurile de corali din Indo-Pacific, vanata excesiv, fiind considerat o delicatesa.



11. Amfibienii sunt si ei foarte expusi extinctiei - 366 de specii de amfibieni au fost adaugate pe lista rosie a IUCN in acest an. Astfel, acum sunt 1983 specii (32%) care sunt amenintate sau care au disparut deja. In Costa Rica, broasca raioasa Holdridge (Incilius holdridgei) a devenit specie disparuta, dupa ce nici un specimen nu a mai fost vazut incepand din 1986 pana in prezent, in ciuda cautarilor.




12. Soparla uriasa din La Palma (Gallotia auaritae) - specie care traieste in Insulele Canare si care a fost considerata disparuta in ultimii 500 de ani, a fost redescoperita acest an si listata in categoria speciilor aflate in prag critic de disparitie.




13. Crocodilul cubanez (Crocodylus rhombifer) - o alta specie amenintata de disparitie, a carei populatie a scazut drastic ca urmare a vanatorii ilegale pentru carnea si pielea sa.



14. Crabul rosu de mlastina (Afrithelphusa monodosa) - specie de crab de apa dulce, din Africa de Vest, descoperita de-abia in 2005; din pacate, se afla deja pe lista speciilor pe cale de disparitie, din cauza modificarii habitatului si despaduririlor din padurile din Guinea Superioara.