08.10.2008

Unul din patru mamifere pe cale de disparitie II

Iata si niste poze cu cateva dintre animalele pe care este posibil sa le pierdem definitiv sau pe care le-am pierdut deja.


1. Linxul iberic (Lynx pardinus) - avand o populatie de 84-143 de adulti, aceasta specie continua sa scada, in principal ca urmare a imputinarii prazii sale principale - iepurele european.

2. Caprioara Père David din China (Elaphurus davidianus) - specie deja disparuta complet in salbaticie. Populatiile crescute in captivitate au continuat insa sa creasca in ultimii ani si se urmareste relansarea lor in salbaticie.


3. Diavolul Tazmanian (Sarcophilus harrisii) - aceasta specie a intrat in categoria speciilor pe cale de disparitie dupa ce in ultimii 10 ani populatia acestuia a scazut cu 60% din cauza unui cancer facial infectios si fatal.


4. Pisica pescar (Prionailurus viverrinus) - specie care se regaseste in partea sud-estica a Asiei si care a intrat de curand in randul speciilor pe cale de disparitie ca urmare a reducerii tinuturilor mlastinoase din habitatul sau.


5. Foca caspica (Pusa caspica) - populatia acestei specii a scazut peste cu 90% in ultimii 100 de ani ca urmare a vanatului excesiv si a degradarii habitatului si se afla in continua descrestere.


6. Soarecele de camp - elefant sau sengi cu fata gri (Rhynchocyon udzungwensis) - o specie descoperita recent, care traieste doar in doua paduri din muntii Udzungwa din Tanzania, ambele fiind protejate, insa extrem de vulnerabile in fata focului.7. Dihorul cu picioare negre (Mustela nigripes) - unul din exemplele pozitive, care datorita eforturilor de conservare a reusit sa treaca de la statutul de specie disparuta in salbaticie la statutul de specie aflata in pericol de disparitie, in urma campaniei de reintroducere in salbaticie in 8 state vestice ale SUA si in Mexic, in perioada 1991-2008.
8. Elefantul african (Loxodonta africana) s-a transformat din specie vulnerabila in specie amenintata, datorita cresterii populatiei in zonele sudice si estice ale Africii.9. Lista rosie a IUCN a adaugat noi grupuri de specii anul acesta, printre care si tarantulele indiene, amenintate de comertul de animale de companie. Habitatul lor s-a redus semnificativ din cauza construirii de noi drumuri si asezari. Paianjanul parasuta Rameshwaram (Poecilotheria hanumavilasumica) a intrat pe lista critica, intrucat habitatul sau a fost aproape complet distrus.

10. Pestele de coral cu coada patrata (Plectropomus areolatus) - specie vulnerabila, care traieste in recifurile de corali din Indo-Pacific, vanata excesiv, fiind considerat o delicatesa.11. Amfibienii sunt si ei foarte expusi extinctiei - 366 de specii de amfibieni au fost adaugate pe lista rosie a IUCN in acest an. Astfel, acum sunt 1983 specii (32%) care sunt amenintate sau care au disparut deja. In Costa Rica, broasca raioasa Holdridge (Incilius holdridgei) a devenit specie disparuta, dupa ce nici un specimen nu a mai fost vazut incepand din 1986 pana in prezent, in ciuda cautarilor.
12. Soparla uriasa din La Palma (Gallotia auaritae) - specie care traieste in Insulele Canare si care a fost considerata disparuta in ultimii 500 de ani, a fost redescoperita acest an si listata in categoria speciilor aflate in prag critic de disparitie.
13. Crocodilul cubanez (Crocodylus rhombifer) - o alta specie amenintata de disparitie, a carei populatie a scazut drastic ca urmare a vanatorii ilegale pentru carnea si pielea sa.14. Crabul rosu de mlastina (Afrithelphusa monodosa) - specie de crab de apa dulce, din Africa de Vest, descoperita de-abia in 2005; din pacate, se afla deja pe lista speciilor pe cale de disparitie, din cauza modificarii habitatului si despaduririlor din padurile din Guinea Superioara.