01.08.2010

Alternative naturale la balsamul de rufe


In ultima vreme ne-am obisnuit ca hainele noastre sa fie mereu pufoase, sa miroasa frumos si sa nu se electrizeze. Dar stiati ca balsamul de rufe este unul dintre cele mai toxice produse pe care le folosim in casa? De cele mai multe ori, acest produs contine diverse substante foarte toxice, printre care si neurotoxinele (adica acele substante care sunt toxice pentru creier si sistemul nervos). Lista neagra a acestor substante include:

- acetat de benzil – suspect ca provoaca cancer pancreatic
- alcool benzilic – irita tractul respirator
- etanol – se afla pe lista susbtantelor periculoase, putand duce la afectiuni ale sistemului nervos central
- limomen – cunoscut ca fiind cancerigen
- alfa-terpinol – poate cauza probleme respiratorii, edeme, precum si afectarea sistemului nervos central
- acetat de etil – considerat narcotic
- camfor – afecteaza sistemul nervos central
- cloroform – neurotoxic, anestezic si cancerigen
- linalol – narcotic care afecteaza sistemul central nervos
- pentan – o substanta chimica, care poate fi daunatoare daca este inhalata

Toate aceste chimicale au un miros urat si puternic, astfel ca este nevoie sa se adauge parfumuri puternice, pentru a le acoperi. Parfumurile sunt cele mai toxice, mai ales ca de multe ori acestea contin sute de chimicale nementionate pe eticheta. Balsamul rezista multa vreme in tesaturile hainelor, prelungind contacul pielii cu aceste chimicale daunatoare si crescand riscul de afectiuni ale sistemului nervos central, dureri de cap, ameteli, iritatii ale pielii si ale tractului respirator, cancer pancreatic, etc.

Din fericire, mama natura ne-a lasat la indemana cateva ingrediente care pot fi folosite cu succes pe post de balsam pentru rufe. Acestea sunt mai sigure pentru sanatatea noastra, dar si pentru mediul inconjurator. Iata cateva retete sau metode de a avea haine pufoase, frumos mirositoare si care nu se electrizeaza:

* adaugati in compartimentul pentru balsam, de la masina de spalat, jumatate de ceasca de bicarbonat de sodiu, dizolvat in apa, sau o ceasca de otet alb, amestecat cu cateva picaturi de uleiuri esentiale;

* introduceti intre rufele din dulap un servet gros din hartie sau panza, pe care sa aplicati 8-10 picaturi de ulei esential, pentru a le da un miros placut;

* pentru ca hainele sa nu se mai electrizeze, puteti folosi o minge facuta din folie de aluminiu, mototolita, pe care o aruncati in uscator. Insa aceasta metoda este una delicata, intrucat expunerea la aluminiu poate fi periculoasa pentru sanatate; de asemenea, hainele mai delicate pot fi agatate in timpul acestui proces.

* folositi balsam de rufe pe baza de ingrediente naturale (de ex, soia), non-toxic si biodegradabil , pe care le gasiti la magazinele de produse naturale si ecologice. (puteti incerca produsele de la Elemental sau Cosmetic Plant)

* evitati hainele din fibre sintetice, preferand in schimb hainele din fibre naturale (bumbac, canepa, lana etc)

3 comments:

brishtara spunea...

otetul e prietenos cu masina de spalat. E pe post si de detartrant si clateste bine ultimele resturi de detergent.

Nu rezista insa UE pe haine f mult

Voi incerca sa plasez cate un saculet parfumat in dulapuri

De cand folosesc nucile de sapun sau un detergent homemade solid nu mai are fiul meu probleme

Acum catevazile am recidivat siam scapat putin lenor la clatire. Mie dor de mirosul ala perssistent in haine , nu mint. Si ce crezi? A revenit eruptia cutanata. Asta in conditiile in care nici macar nu ii clatisem hainele lui

Anonim spunea...

Ciudat, eu ma bucur foarte mult ca am scapat de mirosul de Lenor si am ajuns sa nu il mai suport cand il simt in hainele altora. Mi se pare extrem de toxic. La fel si mirosurile de solutii pentru curatat.

Nu stiam ca otetul este si detartrant, dar il folosesc si eu pe post de balsam pe cel de mere. Desi multe persoane se stramba cand aud, pentru ca au impresia ca va ramane mirosul in haine, dar dispare dupa uscare.

Eu mai recomand detergent si balsam de la Sodasan, se gasesc pe CharityGift.

Anonim spunea...

Si eu folosesc otet si ulei esential de portocala pentru haine (care miroase foarte foarte frumos) si de levantica pentru asternuturi si perdele, caci induce o stare nemaipomenita de relaxare si adormi imediat. Pentru hainele bebelusului folosesc de musetel, pentru ca are efect calmant, iar pentru carpele de sters praful folosesc de arbore de ceai, pentru ca are proprietate antistatica, care pe langa faptul ca e antibacterian intarzie asezarea prafului. Cu ue de arbore de ceai si otet spal frigiderul si cuptorul cu microunde, fiind degresante si antibacteriene
Simona.