03.10.2008

Stiati ca ... despre apa


- Desi populatia lumii a crescut (si creste in continuare) exponential in ultimele secole, resursele de apa au ramas aceleasi? Astfel, noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens sapiens.: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).

- Apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului? Cea mai mare parte a apei de pe glob sa gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc (1.8%) in timp ce 0.9% se gaseste in subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa “dulce”, utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezinta doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se gasetse in rauri, lacuri etc.

- Peste 30% din resursele mondiale de apa sunt localizate in Asia? Pe locurile urmatoare se afla America de Sud (cu 27%) si America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu si Africa de Nord care detin, impreuna, doar 0.32 % din totalul apei de pe glob.

- Cantitatea de apa recomandata pentru a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 litri? Aceasta cantitate inlude atat consumul propriu-zis cat si baia, prepararea mancarii etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa intre diferite tari: americanii consuma, de exemplu, de 5 ori mai multa apa decat europenii (500 litri vs. 100 litri), in timp ce locuitori din tari precum Gambia trebuie sa se multumeasca doar cu 4.5 litri.

- Ziua Internationala a Apei se sarbatoreste in fiecare an pe 22 martie. Apa a devenit o resursa rara in anumite zone de pe glob si afecteaza in prezent 4 din 10 persoane din lume. Situatia se inrautateste pe masura ce populatia si gradul de urbanizare se afla in continua crestere.

- Se estimeaza ca pana in 2025 aproape 2 miliarde de oameni vor locui in regiuni sau tari in care se vor inregistra lipsa apei si in care resursele de apa pe cap de locuitor se vor afla sub nivelul recomandat de 500 metri cubi de apa pe an.

- Din cauza raritatii apei oamenii se vad nevoiti sa bea apa din surse nesigure, ceea ce conduce la aparitia si raspindirea bolilor. Aproximativ 5 milioane de persoane, majoritatea fiind copii, mor annual din cauza alimentarii cu apa nepotabila.

- Agricultura inghite cele mai mari cantitati de apa in lume – aproape 70% din apa dulce, luata din lacuri, rauri sau panze fratice.

5 comments:

Anonim spunea...

prea putina apa, prea multa bautura:d

Ciobi spunea...

Vorba aia: " Avem apa cacalau!".

Alina Enescu spunea...

Pai o fi destula apa, dar nu e potabila ... sunt multe zone pe glob unde apa adevenit cea mai pretioasa resursa.

Anonim spunea...

Atunci cand copiezi un articol de undeva, este de bun simt sa precizezi sursa. Nu crezi? Te rog fie sa o faci acum fie sa stergi articolul.

Alina Enescu spunea...

1. Atunci cand scriu un articol ma informez din mai multe parti. O sa observi ca articolul contine si informatii care nu apar pe site-ul stiati-ca.com

2. Daca te uiti cu atentie la marea majoritate a posturilor am sursele trecute. este posibil ca la acest post sa fi omis sa trec una din sursele care m-au inspirat din lipsa de timp, nu din lipsa de bun simt.