15.10.2008

Blog Action Day 2008 - Saracia


Pentru al doilea an consecutiv, Blog Action Day uneste bloggerii pentru o cauza comuna. Daca anul trecut a fost vorba de mediul inconjurator, anul acesta suntem invitati sa scriem despre saracie. Eu mi-am propus sa aflu cateva lucruri generale despre acest subiect si iata ce am aflat:


- mai mult de un miliard de oameni traiesc cu mai putin de un dolar pe zi; alti 2,7 miliarde de oameni supravietuiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi. Din acestia 8 milioane mor anual din aceasta cauza - adica o persoana la fiecare 3,6 secunde, majoritatea fiind copii.

- mai mult de 800 milioane de oameni se confrunta cu lipsa mancarii zilnic. 300 milioane dintre acestia sunt copii.

- saracia in lume nu se refera numai la nivelul venitului, ci si la faptul ca multi oameni sunt nevoiti sa mearga zilnic kilometri intregi pentru a putea sa faca rost de apa potabila sau de lemne pentru foc si de faptul ca multi se imbolnavesc si mor din cauza unor boli care au fost eradicate cu multi ani in urma in tarile bogate.

- in fiecare an 11 milioane de copii (majoritatea pana in 5 ani) mor din cauza unor boli care pot fi usor prevenite sau tratate - malaria, diaree sau pneumonie, sau din cauza malnutritiei.

- in tarile sarace mai putin de 50% din copii merg la scoala, si mai putin de 20% urmeaza liceul.

- in intreaga lume peste 114 milioane de copii nu acces la educatie de baza, si 584 milioane de femei sunt analfabete.

- peste 50% din africani sufera de boli legate de lipsa apei. In fiecare zi virusul HIV ucide 6000 de persoane si alti 8200 sunt infectati.

- la fiecare 30 de secunde un copil african moare din cauza malariei.

- peste 2,6 miliarde de oameni - adica 40% din populatia globului - nu au acces la utilitati sanitare de baza, iar peste 1 miliard folosesc surse nesigure si nesanatoase de apa.

- copii unei femei care are macar 5 ani de scoala au o rata a supravietuirii cu 40% mai mare decat copii unei femei care nu a beneficat deloc de educatie.

- PIB-ul adunat al celor mai sarace 48 de natiuni (aproape un sfert din statele lumii) este mai mic decat averile adunate ale celor mai bogati 3 oameni din lume.

- 20% din populatia tarilor dezvoltate consuma 86% din resursele lumii.

- 2,2 milioane de copii mor in fiecare an din cauza lipsei imunizarii de rutina.

- 1,4 milioane de copii mor anual din cauza lipsei de apa potabila.

- 2,1 milioane de copii sub 14 ani sunt infectati cu virusul HIV. 15 milioane de copii au ramas orfani din cauza aceluiasi virus.


Daca vreti sa aflati mai multi, intrati aici sau folositi resursele oferite de cei de la BLog Action Day.

Citind aceste informatii m-am ingrozit si in acelasi timp m-am simtit norocoasa sa ma numar printre putinii oameni care au parte de tot ce ne este necesar sa supravietuim. Fiti mai atenti la ce se intampla in jurul vostru si ajutati-i pe cei ce au nevoie ... pentru ca suntem printre putinii norocosi care pot face asta.

1 comments:

Anonim spunea...

Principalul nostru pacat (si o spun simtindu-ma cu musca pe caciula) este ca mancam carne, multa carne, mult prea multa carne...Am citit pe undeva ca 86% din toate recoltele globale sunt consumate de animale ce urmeaza sa fie sacrificate si mancate la randul lor. Consumul de animale nu este deloc rentabil. Daca am deveni cu totii vegetarieni ar avea toata lumea mancare. Am fi mult mai bogati, iar multe habitate furate de la animalele salbatice ar putea fi repopulate de acestea pentru ca nu am mai avea nevoie de atata teren agricol.

Pe de alta parte, pentru cresterea sanatoasa a unui copil e nevoie si de carne. Astia suntem, iar consumul de carne sta la baza dezvoltarii noastre intelectuale, ca specie.

In concluzie, cred ca cea mai avantajoasa si sanatoasa cale e - ca de obicei - calea de mijloc: consumul moderat.