21.11.2008

Stiati ca ...


Daca de obicei la noi se taie brazi de sarbatorile de Craciun, exista insa un popor care sarbatoreste o zi speciala in fiecare an - este vorba de Anul Nou al Arborilor - Tu Bishvat, sarbatoare ce face parte din traditia israelienilor si cade in fiecare an intr-o zi diferita (anul acesta a fost in data de 22 ianuarie, anul viitor cazand pe 9 februarie). In aceasta zi fiecare israelian are datoria de a planta un copac; in cazul copiilor sau varstnicilor, aceasta datorie revine unui adult in putere din familie, care va duce la bun sfarsit aceasta sarcina in numele acestora. In Israel se obisnuieste - in gradinite si in scoli - ca fiecare copil sa planteze cate un pom in aceasta zi. Locurile in care se planteaza acesti copaci sunt stabilite in functie de necesitatile tarii. Aceasta sarbatoare are si o ratiune pragmatica - stoparea inaintarii desertului.
Imaginati-va ce ar insemna daca aceasta sarbatoare s-ar extinde si la noi ... ce ar insemna daca am planta in fiecare an 22 milioane de puieti ...

5 comments:

Viseu de Sus spunea...

De-ar invata romanii sa planteze un copac, o data pe an, am crea un viitor urmatorelor generatii. Plus ca bradul este si un simbol am vietii. Viziteaza si site-ul meu: http://friends87.page.tl

Anonim spunea...

Mie nu imi vine sa cred cat de revoltati au fost oamenii cand au aflat ca ii obliga Primaria sa planteze un pom inainte de casatorie si de inregistrarea unei masini. Nu ca ar fi minunat daca ar deveni un obicei la nunti ca mirii sa planteze un copac? Fara birocratie, fara drumuri si alergaturi intre ADP si Primarie...chiar! Nu am putea sa lansam un zvon si sa starnim o noua superstitie de genul: daca nu plantezi un copac la nunta nu ai noroc or smth :-))

Anonim spunea...

Ideea e buna.Eu as planta mai multi pomi, de preferinta plopi, dar nu am unde. In parcarea asfaltata din spatele blocului ? Acum 10 ani am plantat la bunici circa 40 puieti de caisi, au inflorit in vara, iar in iarna mi-au fost furati ... presupun pt lemn de foc!!

Alina Enescu spunea...

Acum exista foarte multe asociatii care organizeaza campanii de impaduriri ... asociatia Mai mult verde organizeaza frecvent campanii de impadurire. Poti sa te inscrii pe site-ul lor ca si voluntar si sa te implici.

Mihai, gestul tau a fost unul foarte frumos. Nu te descuraja doar din cauza unor mitocani sau needucati.

Anonim spunea...

Foarte interesant articol.
Intrucat nu am gasit un email de contact in blogul tau, te intreb prin acest comentariu daca ai fi de acord sa punem linkuri reciproce in blogroll - blogul meu este cel din url (Sideris Ecoblog).
Merci si, indiferent de raspuns, voi continua sa citesc blogul tau :)