09.11.2008

Colectarea si reciclarea becurilor


Unele becuri sau surse de iluminat conţin mercur, un element chimic foarte toxic si daunator, ce poate crea probleme de mediu daca este depozitat necorespunzător. De aceea, acestea nu trebuie aruncate la gunoi, ci reciclate.

In prezent, in Romania, nu este posibila reciclarea becurilor - principalul motiv fiind costurile foarte mari ale utilajelor -, procesul de reciclare avand loc in Germania. Insa exista mai multe centre unde se colecteaza becurile si sursele de iluminat stricate:


- asociatia Recolamp este singura asociatie autorizata de catre Ministerul Mediului sa preia responsabilitatea colectarii si reciclarii surselor de iluminat. Daca reprezentati o firma mai mare, puteti sa luati legatura cu ei (au si un numar de telefon gratuit la care puteti suna - 0800 888 666) si sa instalati un colt verde in cadrul companiei, unde toti angajatii vor putea aduce becurile uzate de acasa. Momentan, aceasta metoda nu poate fi aplicata si in cazul asociatiilor de proprietari din motive de securitate (intrucat mercurul din becuri este toxic si nociv, aceste deseuri trebuiesc ferite de copii).
- la orice centru de colectare din "colturile verzi" lansate in cadrul campaniei "Ziua Verde" - Metro, Bricostore, Praktiker, Real - gasiti aici o lista cu toti partenerii Recolamp care fac parte din schema colectiva.
- incepand cu luna septembrie, IKEA a lansat un program de reciclare a becurilor - duci 5 becuri stricate si primesti in schimb un bec economic

7 comments:

Anonim spunea...

Uite un filmulet foarte amuzant despre becurile economice. Enjoy! :-)

Alina Enescu spunea...

Da, este super simpatic intr-adevar. Filmuletul este de fapt de pe un site unde se regasesc mai multe, fiecare avand ca tema lupta impotriva incalzirii globale, insa abordand probleme diferite http://www.animalssavetheplanet.com/
Enjoy them!

Anonim spunea...

Mda... la cat de 'educat' e romanul in domeniu asta e posibil sa polueze cu mercurul din bec. Becurile nu se arunca la gunoi! se recicleaza! exista atatea centre de colectare.. aproape in orice magazin mai mare care vine becur.
Dar oricum.. chiar si cu cei care le arunca la gunoi.. poluarea nu este mai mare decat cu becuri cu incandescenta pentru ca becurile cu incandescenta consuma cu 80% mai mult curent, curent care in mare parte este produs prin arderea de carbune care la randul sau produce mercur care este eliberat in atmosfera! Deci.. folosind becuri normale, indirect, tot poluezi cu mercur mediul si nici nu ai ce sa faci in privinta asta. Pe cand un consumator educat, poate duce frumos becul cu incandescenta la centru de colectare si evita poluarea.
Si oricum.. pentru paranoici, becurile economice noi contin in medie doar 4mg de mercur. Exista chiar si becuri cu 1mg de mercur, daca va faceti griji din privinta asta.

BTW: completati pe www.greenpeace.ro nr de becuri schimbate ;) Au un counter interesant cu cate becuri s-au schimbat si cat CO2 s-a economisit.

Alina Enescu spunea...

da, clar este mai ecologic sa folosesti becuri economice. multumesc pentru informatia cu cantitatea de mercur .. oricum cred ca dezbaterea privind faptul ca becurile economice/ecologice sunt nocive este ca sa fie ... avantajele aduse de becurile flourescente sunt clar mai numeroase si mai evidente.

foarte interesanta si informatia furnizata de tine, legata de contorul celor de la greenpeace - contorizarea eforturilor noastre de a fi ecologici poate fi un impuls bun de a schimba becurile clasice cu cele economice.

Anonim spunea...

Becurile clasice cu filament nu contin gaze toxice. Filamentul este in vid (adica nu e nici un gaz).

Iar daca tot insistati cu becurile economice , verificati urmatorul link de pe wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Fluorescent_lamp

Becurile voastre economice, adica alea fluorescente contin gaze, vapori mercur etc...

prefer sa am un bec pe filament cumparat cu 2lei decat un bec econimic ... care abia lumineaza si costa 40lei ... care mai si contine gaze ..

moda asta , cu a fi verde, aduce profit unora!!
Revenind la iluminat, cat de obositor este pt ochiul uman sa stai vreo 12 ore la lumina de neon pt a citi o carte ?

Anonim spunea...

Becurile economice devin o pb cand se sparg. Faceti un research despre CFL bulbs( ECO-FRIENDLY), dar in engleza pt ca in romana ma chinui de ceva timp si nu e scris nimic, si o sa vedeti cam ce tre sa facetzi cand spargeti un bec in casa. Pe mine m-au ingrozit, mai ales ca am spart un bec acum cateva luni si n-am stiut nimic de toate astea, le-am curatat ca tot omul cu mana si aspiratorul.

Raluca spunea...

Pacat ca informatia asta nu ajunge la toata lumea... Pe de alta parte, tot ce inseamna eco este mai costisitor, trebuie sa investesti mai mult si uite vremurile in care traim...