09.01.2009

Sunt becurile fluorescente periculoase?

De ceva vreme aud mai multe persoane spunand ca becurile ecologice fluorescente sunt foarte periculoase pentru sanatatea noastra si ca de fapt incercarea de a scoate de pe piata becurile cu incandescenta este doar o moda, de pe urma carora profita doar unii.

Iata insa care este adevarul. Becurile fluorescente contin mercur intr-adevar – insa cantitatea este foarte mica (5-6mg). Daca spargeti un astfel de bec nu aveti nici un motiv sa va speriati, cantitatea de mercur fiind mult prea mica pentru a putea deveni toxica. Totusi, iata cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a mari gradul de siguranta:
- deschideti geamurile pentru a aerisi incaperea
- nu atingeti mercurul care s-a varsat
- curatati cioburile, fara a le atinge cu mana si fara a folosi aspiratorul
- stergeti locul cu un servetel de hartie pentru a va asigura ca nu au mai ramas urme. Pentru mai multa singuranta puteti strange aceste reziduri si le puteti pune intr-o punga de plastic sigiliata.

In cazul in care becurile fluorescente nu mai sunt functionale este foarte important sa le duceti la reciclat, NU sa le aruncati. In ziua de azi puteti duce becurile pentru a fi colectate si reciclate aproape in orice magazin care vinde asa ceva.

Si daca totusi becurile fluorescente nu v-au convins puteti incerca alternativa lor - LED-urile; desi acestea nu lumineaza extraordinar, totusi nu contin mercur.

Sursa: Treehugger si Ecomagazin