25.01.2009

Sfatul #12 - Un calculator mai verde



Calculatoarele sunt mari consumatoare de energie; in plus, de multe ori acestea sunt lasate sa mearga pe tot parcursul zilei, si uneori chiar si noaptea. Exista insa cativa pasi simpli pe care ii putem face pentru a reduce impactul calculatorului asupra mediului inconjurator si pentru a eficientiza consumul de energie.


1. Inchideti calcultatorul atunci cand nu aveti nevoie de el, mai ales pe perioada noptii. Mai mult, puteti sa il scoateti din priza, pentru ca atat calculatorul cat si accesoriile sale consuma energie chiar si atunci cand sunt in stand by (vezi consumul fantoma de energie).

2. Setati calculatorul pentru a folosi un regim de consum redus de energie - acesta poate asigura un consum cu pana la 60% mai mic.

3. Folositi un screen saver inchis la culoare. Puteti astfel economisi 7.5 W la fiecare 24 ore. Alegeti fundaluri intunecate pentru afisajul ecranului. Un fundal negru consuma cu circa 25% mai putina energie decat unul alb.

4. Laptopurile sunt calculatoarele cele mai eficiente energetic. Afisajele lor cu cristale lichide (LCD) consuma mai putina energie, cu 10% mai putin decat monitoarele calculatoarelor obisnuite care contin tuburi catodice (CRT).

5. Aveti grija de calculatorul dvs pentru a ii prelungi viata. Daca sunteti nevoiti sa cumparati unul nou, cautati sa cumparati unul cat mai "verde" - exista cativa producatori ale caror computere folosesc componente biodegradabile sau au consum cat mai eficient al energiei.

6. Daca vreti sa cautati pe Internet folositi una din aceste variante (care reduc consumul de energie, timpul folosit si largimea de banda) - Blackle sau Smallest Google