08.01.2009

In the news ....

- Centrala solara de la Amareleja, din sudul Portugaliei, prezentata drept "cea mai mare din lume", a intrat în functiune la capacitate maxima din 23 decembrie 2008. Centrala, care a functionat la capacitate redusa inca din martie 2008, asigura nevoile de consum energetic a 30.000 de gospodarii si va evita emisia a peste 89 de tone de CO2 pe an.
- Chinezii au anuntat ca vor construi cea mai mare centrala solara din lume.
- Primul prototip al unui autobuz "verde" va fi lansat in Londra in 2011. Autobuzul “Welcome Back” este dotat cu un motor hibrid cu emisii reduse, cu un acoperis din panouri solare si un sistem de regenerare a franelor.
- Casa de moda Gianni Versace va construi in Dubai prima plaja sustenabila cu aer conditionat din lume, pentru ca temperaturile foarte ridicate sa nu mai fie o problema pentru turisti.
- Honda isi completeaza gama de hibride pentru 2010 cu modelul Jazz - primul hibrid din clasa mica.
- KTAO este prima statie de radiodifuziune din SUA care se alimenteaza cu energie solara, cu ajutorul a 140 de panouri fotovoltaice care genereaza suficienta energie pentru transmiterea undelor radio la o distanta de peste 64 de kilometri prin internet.
- Cladirile publice din Anglia si Wales emit 11 milioane de tone de CO2 anual, mai mult decat amprenta de carbon din toata Kenya.
- In Marea Siberiei, metanul stocat mii de ani sub permafrostul marin este eliberat in atmosfera, posibil ca urmare a incalzirii climei. Metanul face parte, ca si dioxidul de carbon, din categoria gazelor cu efect de sera.
- Rata de crestere a coralilor din Marea Bariera a Australiei este cea mai mica din ultimii 400 de ani.