14.09.2009

Uzina de biogaz la Arad

Aradul va avea de anul viitor o uzina de biogaz cu cogenerare de energie electrica si termica. Uzina va fi construita in localitatea Pecica de catre o ferma specializata in cresterea ovinelor si a bovinelor. Investitita necesara proiectului este de 20 milioane lei, 60% fiind acoperite din fonduri comunitare. Uzina va prelucra dejectiile animale si reziduri vegetale si va produce 1Mw/h.

Biogaz-ul este gaz produs prin descompunerea materiei organice (reziduri animale si vegetale, deseuri menajere etc) in absenta oxigenului. Componentele principale ale biogaz-ului sunt metanul si dioxidul de carbon. Metanul din biogaz perminte utilizarea acestuia pe post de combustibil, fiind una din sursele de energie regenerabile.

Printre materiile folosite cel mai des si cel mai productive pentru a obtine biogaz reziduri animale sau vegetale, reziduri din industria alimentara (prelucrarea fructelor si legumelor), masa verde, trestie, paie, coceni sau ape uzate din industrie, puternic incarcate cu substante organice.