28.09.2009

Petitie pentru instituirea sistemului "buy-back" pentru PET-uri

Daca te-ai saturat de mormanele imense de PETuri care zac peste tot in natura, atunci probabil ca vei fi de acord sa semnezi aceasta petitie. Petitia "Instituirea sitemului de "buy-back" pentru sticlele de plastic (PET)" sustine introducerea unui sistem ce ar reduce impactul negativ pe care sticlele de plastic il au asupra mediului inconjurator si ar imbunatati gradul de reciclare al acestora. In Romania, PET-urile reprezinta 30% din volumul total de deseuri. Ca stat membru al UE, avem obligatia de a colecta, recicla si trata aceste deseuri, insa sistemul actual nu este unul foarte eficient.

Sistemul "buy-back", implementat cu succes in multe alte tari, este simplu si eficient. Astfel, la achizitionarea oricarei bauturi ambalate in PET, cumparatorul achita o garanatie ce va fi primita inapoi in momentul returnarii sticlei de plastic. Petitia propune implementarea initiala a sistemului in marile lanturi de magazine. Costurile legate de colectarea, manipularea, transportul si reciclarea sticlelor din plastic goale returnate ar trebui suportate de catre marii producatori de PET-uri, impreuna cu Ministerul Mediului si firmele de reciclare ce se vor implica in acest program.

2 comments:

Anonim spunea...

nu se va intampla niciodata.
producatorii de bauturi ambalate la pet din romania se vor opune cu mult mai mult succes decat poate lupta vointa populara.

Anonim spunea...

nu se va intampla niciodata.
producatorii de bauturi ambalate la pet din romania se vor opune cu mult mai mult succes decat poate lupta vointa populara. va faceti sange rau degeaba!