15.09.2009

Stiati ca ... legea pedepseste abuzurile fata de animale?

Legea pentru protectia animalelor - 205/2004 , modificata si completata prin Legea 9/2008, prevede obligatia detinatorilor de animale de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de animale, precum si interdictia de a le aplica rele tratamente sau cruzimi, de a le parasi sau izgoni. In anumite conditii, cei prinsi ca nu respecta unele dintre prevederile Legii 9/2008 sunt pasibili de inchisoare (intre 6 luni si 3 ani), de amenzi penale de pana la 10.000 de lei sau de interdictia de a mai detine animale pe o perioada de cinci ani de zile.

Daca vedeti ca cineva face rau unui animal, iata care sunt pasii prin care puteti denunta abuzul:
•Gasiti un martor si incercati sa retineti faptasul pe loc.
•Chemati politia la fata locului, pentru a lua datele faptasului, ale martorului si ale reclamantului, date pe care le trece in procesul verbal. Toti trebuie sa semneze procesul verbal iar reclamantul trebuie sa primeasca o copie a procesului verbal din partea politistului, pe loc.
•Faceti o plangere scrisa la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSV) din localitate, pe care o lasati la secretariat si la care primiti un numar de inregistrare. In 30 de zile lucratoare trebuie sa primiti raspunsul scris la ea. Aceeasi plangere o lasati si la circa de politie cea mai apropiata si luati numar de inregistrare.

Mai multe informatii folositoare despre acest proces gasiti aici.