28.07.2009

Stiati ca ... aluminiul


- e cel de-al treilea metal prezent in natura, din punct de vedere al abundentei.
- nu se gaseste in natura in forma in care il stim, ci se extrage din minereul de bauxita.
- este usor, rezistent, nu rugineste, este un bun conducator de caldura si electricitate, este ductil si nu are miros.
- este folosit in mai multe domenii – industria producatoare de automobile sau aeronave, industria constructiilor, industria transporturilor – insa ramura care il foloseste cel mai des este industria bauturilor racoritoare.
- cu multi ani in urma aluminiul era mai pretios decat aurul sau argintul.

Reciclarea aluminiului
- Aluminiul este reciclabil 100%, contribuind astfel la protectia mediului prin economisirea resurselor naturale si a energiei. Mai mult, aluminiul poate fi reciclat la nesfarsit fara sa-si piarda calitatile.
- Recicland 1 kg de aluminiu se salveaza 8 kg de bauxita, 4 kg de chimicale si 14 kWh de electricitate
- O doza de aluminiu necesita in jur de 60 de zile pentru a fi reciclata si pentru a ajunge, din nou, pe rafturile magazinelor.
- Dozele marcate ALU sunt singurele doze din aluminiu (ex: dozele de bauturi racoritoare, de bere). Conservele de peste, pateu, bulion, porumb, mazare, etc. (marcate ACC, FE) nu sunt realizate din aluminiu.
- Recicland o doza de aluminiu economisim energie suficienta pentru producerea altor 20 de doze reciclate sau pentru ca un televizor sa functioneze 3 ore
- O cutie de aluminiu dispare in mod natural in 100 de ani.
- Retopirea aluminiului necesita cu 95 % mai putina energie decat productia primara a metalului.

4 comments:

Unknown spunea...

unde pot gasi un centru de colectare a aluminiului in sectorul 2?

Alina Enescu spunea...

Singura firma care recicleaza doze de aluminiu in Bucuresti este AMEP PACK. Au si un site - http://reciclaredoze.ro/ - unde exista niste contacte. Sper sa iti fie de folos.

Alina Enescu spunea...

Sau poti participa sambata, 15 august, la cea de-a doua editie a evenimentului Marea Redozare. In Parcul Tineretului, intrarea dinspre liceul Sincai - trebuie sa duci minim 25 de doze. aici ai mai multe detalii http://gandeste-verde.blogspot.com/2009/08/marea-redozare-editia-doua.html

Mihai Pintilie spunea...

@Costache: La doi pasi de Piata Obor este un centru de colectare, mai exact la intersectia dintre strazile Ziduri Mosi (cea cu tramvaiul 1) si Ion Heliade Radulescu.