20.07.2009

Sfatul #18 - Cele 10 porunci ale cumparatorului eco-constient

1. Fa o lista! - Cumpara numai produsele de care ai nevoie, nu te lasa pacalit de campaniile publicitare!

2. Mergi la piata sau la magazinul de la colt! - Astfel sustii producatorii si economia locala, iar acest lucru te ajuta si pe tine. Profitul inregistrat de marile corporatii internationale iese din circuitul economic local.

3. Ia cu tine o plasa cand mergi la cumparaturi. - Nu lua pungi din plastic. Nu numai ca le platesti, dar le si arunci la gunoi si poluezi mediul.

4. Mergi pe jos sau foloseste transportul in comun! - Plimbarea iti face bine si este gratis. Iar daca folosesti transportul in comun, poluezi de 15 ori mai putin decat folosind masina.

5. Cumpara produse locale! - Cauta produsele care provin din zona in care locuiesti. Astfel, contribui la sustinerea si dezvoltarea economiei locale si reduci poluarea mediului cauzata de transportul marfii.

6. Alege produsele impachetate cat mai simplu! - Nu te lasa pacalit de ambalajele trendy! Tu le plateşti, cu toate ca nu ai nevoie de ambalaj, ci doar de produs. Cauta ambalajul returnabil, ambalajul reciclat sau ambalajul cel mai simplu si modest.

7. Evita chimicalele! - Nu cumpara produse alimentare care contin ingrediente chimice fie pentru aroma, fie si cu urme de pesticide si erbicide. Nu uita ca aceste chimicale pot dauna grav sanatatii tale!

8. Cumpara legumele si fructele de sezon! - Legumele si fructele produse in sere, coapte artificial, crescute cu ajutorul chimicalelor, dar si cele transportate mii de kilometri inseamna o povara in plus pentru mediu. Gandeste-te atat la sanatatea ta, cat si la sanatatea planetei!

9. Evita produsele de unica folosinta, cat si cele de prisos! - Produsele destinate unei singure utilizari inseamna risipa de energie si o povara in plus.

10. Citeste etichetele! - Uita-te cine este producatorul, de unde provine, ce contine produsul, in ce este ambalat si unde va ajunge. Chiar daca nu exista un produs perfect, tu trebuie sa il alegi pe cel mai bun. Esti ceea ce mananci.

Sursa: Greendex