02.08.2009

Atentie la ultraviolete


In ultimii ani, din cauza schimbarilor climatice, subtierii stratului de ozon sau a poluarii, radiatiile ultraviolete au inceput sa inregistreze valori din ce in ce mai mari. Cu toate acestea, romanii nu sunt foarte constienti de acest pericol si nici nu sunt informati adecvat. Pe timpul verii, radiatiile ultraviolete depasesc nivelul admis, iar la mare nivelul acestora se dubleaza (din cauza ca sunt reflectate de catre nisip si apa).

Indicele UV este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului. Calculul se face in functie de pozitia soarelui si de gradul de acoperire a cerului cu nori. La amiaza, cand soarele frige, ultravioletele sunt mai puternice. De retinut ca norii nu ne apara intotdeauna de radiatii - 90% din radiatiile solare UV pot patrunde prin norii usori, deci puteti capata arsuri solare chiar intr-o zi de vara cu cer acoperit. Ultravioletele trec prin apa si chiar si prin geamul autoturismelor sau al cladirilor, daca acestea nu au filtru de protectie.

Din 3 iulie, site-ul ANM, publica zilnic valorile pe care le atinge indicele UV, care, de regula, sunt cuprinse intre 1 şi 10+. Cel mai periculos nivel este 10+ - la acest nivel vegetatia se usuca, iar oamenii incep sa aiba probleme grave de sanatate.

Cum ne protejam de radiatiile UV

Cel mai mare risc se inregistreaza in intervalul orar 11.00 -16.00, cand indicele UV depaseste valoarea 6. E foarte important sa nu umblam prin soare fara protectie, sa folosim la plaja cremele cu factor maxim de protectie si ochelari de soare.
Produsele de protectie solara nu pot asigura insa protectia totala impotriva radiatiilor UV. Chiar si factorii ridicati de protectie permit patrunderea radiatiilor UV. Cel mai important lucru este alegerea produselor de protectie solara impotriva radiatiilor UVB si UVA, deoarece ambele sunt nocive sanatatii. In timp ce riscul de cancer si „arsuri solare” este reprezentat de radiatiile UVB, radiatiile UVA sunt responsabile cu imbatranirea pielii, actioneaza asupra sistemului imunitar si contribuie la cresterea riscului de cancer de piele. „Factorul de protectie solara” indica numai protectia impotriva radiatiilor UVB.

Sursa: Adevarul, EurActiv