18.06.2013

10 amenintari ale recifelor de corali

 Coralii - atat de frumosi, si atat de fragili si delicati in acelasi timp. Recifele de corali nu sunt numai spectaculoase si de o frumusete rar intalnita, dar mentin un echilibru important la nivelul planetei noastre, fiind adapostul a numerosi pesti si alte microoranisme. Din pacate, 25 % din totalul coralilor este deja distrus iremediabil. Restul de 75% se afla sub actiunea a numerosi factori externi, care ii ameninta existenta.



Iata care sunt principalele cauze sau factori care ameninta recifele de corali:

1. Acidifierea oceanelor

 Acidifierea oceanelor este unul din efectele incalzirii globale si se produce ca urmare a absorbtiei oceanelor a dioxidului de carbon din atmosfera. Insa oceanele nu sunt pregatite sa faca fata cantitatii din ce in ce mai ridicate de CO2, astfel incat pH-ul acestora a inceput sa scada, iar coralii au inceput sa fie privati de ionii de carbonat atat de necesari existentei lor. Iar nivelul crescut de CO2 care se dizolva in apa oceanelor are o actune directa asupra coralilor, distrugandu-i si faramintandu-i.


2.  Albirea coralilor

Coralii sunt foarte sensibili si la cresterea temepraturii apelor oceanelor. Ca rezultat al acestui efect al incalzirii globale, coralii elimina alge care traiesc in simbioza cu ei si care le ofera 80% din energia necesara supravietuirii. Ca urmare a eliminarii acestor alge - zooxanthellae - coralii capata o culoare deschisa, proces numit albirea coralilor.

3. Poluarea

Toxinele sunt periculoase pentru majoritatea organismelor, iar coralii nu fac nici ei exceptie. expunerea la poluarea chimica si industriala le grabeste sfarsitul. Mai exista si pericolul poluarii cu nutrienti - ca urmare a deversarii de deseuri animale, fertilizatori si alte produse asemanatoare.



4. Pescuitul excesiv

Asa cum scriam mai devreme, exista numeroase specii de pesti si alte organisme care traiesc intr-un echilibru perfect cu coralii. Orice destabilizare a acestui echilibru afecteaza grav recifele de corali. Mai mult decat atat, unele practici de pescuit sunt distructive - folosirea de produse chimice pentru a nauci pestii, navoadele aruncate la adancime mare sau folosirea de explozivi pentru a forta pestii sa iasa la suprafata.

5. Dezvoltarea pietei imobiliare si turismului

Recifele frumoase de corali atrag numerosi turisti, dar si persoane care isi doresc sa achizitioneze proprietati de-a lungul coastei. Din pacate, aceasta dezvoltare nu este un lucru bun, fiind o presiune in plus pentru aceste recife de corali, si-asa destul de fragile. Turistii care nu sunt constienti de importanta si delicatetea lor ii pot distruge, fie calcand pe ei, fie luand cateva suveniruri de vacanta din randul lor. 

6. Ultra violetele

Coralii beneficiaza de o oarecare protectie natrala impotriva razelor UV, insa nu si pentru nivelul actual, care a crescut odata cu degradarea stratului de ozon.



7. Actiuni miniere

Coralii sunt folositi ca bijuterii, obiecte decorative sau suveniruri, insa si in constructia strazilor sau in dezvoltarea altor produse. Astfel ca recifele de corali devin o sursa importanta de venituri, de multe ori abuzata, pana cand ajung in acel punct in care nu se mai pot regenera si dispar in totalitate.

8. Sedimentarea

Coralii iubesc apa limbede si urasc orice sediment in plus care apare in jurul lor. Pentru a se putea dezvolta in liniste, acestia au nevoie de un mediu curat. Din pacate, sedimentarea s-a dezvoltat in ultimii ani, ca urmare a distrugerii zonelor umede, avand un efect nociv asupra recifelor de corali.

9. Furtunile

Furtunile tropicale, uraganele si alte fenomene asemanatoare s-au accentuat in ultimii ani. Valurile care vin cu putere si crentii care se creaza sunt distrugatoare pentru corali.

10. Nivelul in crestere a marii

Coralul este sensibil la nivelul luminii. Pe masura ce nivelul marii creste, se reduce si cantitatea de lumina disponibila in jurul recifelor de corali, impiedicandu-i sa creasca si grabindu-le sfarsitul.