11.08.2010

Orase verzi - Reykjavik

Avand doar 115.000 locuitori, Reykjavik – cea mai nordica capitala europeana - este un oras mic, dar cu realizari mari, fiind considerat unul dintre cele mai eco orase din lume. Acest fapt contribuie la realizarea unei tinte ambitioase a Islandei – accea de a isi obtine independenta fata de utilizarea combustibililor fosili, pana in 2050. Si sunt pe drumul cel bun, pentru ca atat Reykjavik, cat si restul tarii, isi obtin deja in totalitate incalzirea si electricitatea prin metode regenerabile, care nu afecteaza mediul inconjurator.


In ciuda faptului ca Islanda prezinta un consum ridicat de energie (mai ales din cauza industriei grele si a industriei pescuitului), acesta este acoperit in mare parte de catre centralele geotermale si hidrocentrale. Generarea energiei geotermale este posibila datorita pozitiei geologice a Islandei. Concentrarea mare de vuclani (cel putin 25 de vulcani activi), precum si cele peste 600 de izvoare termale, alimenteaza centralele geotermale, care produc 53,4% din necesarul energetic la nivel national. Energia geotermala este atat de ieftina, incat este folosita pentru a incalzi trotuarele pe perioada iernii. De altfel, Reykjavik a fost recunoscut de multa vreme ca cel mai mare si sofisticat utilizator al energiei geotermale din lume. Restul de necesar energetic este acoperit de hidrocentrale - 16,6% si de combustibili fosili - 30% (folositi pentru a acoperi necesarul energetic industrial).


In Reykjavik este incurajat transportul eco, pe strazile orasului circuland autobuze alimentate cu hidrogen inca din 2003. Iar in 2010, pentru a incuraja mersul pe bicicleta, primaria orasului a aprobat un Plan de Ciclism, care prevede imbunatatirea conditiilor si facilitarea accesului biciclistilor.

Toate aceste eforturi nu au ramas fara ecou. De curand, Reykjavik a ajuns pe lista oraselor europene, propuse pentru a primi Premiul pentru cea mai verde capitala europeana pentru 2012 si 2013, jurizarea facandu-se in functie de criterii precum eforturile de a combate incalzirea globala, implementarea unui sistem de transporturi cu emisii reduse de carbon, promovarea folosirii sustenabile a pamantului, imbunatatirea calitatii aerului, reducerea poluarii fonice, consumul eficient al apei. Reykjavik lupta pentru acest titlu alaturi de Barcelona (Spania), Vitoria-Gasteiz (Spania), Malmo (Suedia), Nantes (Franta) si Nuremberg (Germania). Rezultatul final se va afla pe 20-22 octombrie 2010.

Tinand cont de toate aceste aspecte, Reykjavik poate sa lase in urma numele de “golful fumegand”, fiind in prezent una din capitalele cel mai putin poluate din intreaga lume.

8 comments:

olympia spunea...

acum o sa adere si uniunea europeana deoarece micuta tara a fost afectata si de izbucnirea vulcanului dar si de criza economica

hermosa spunea...

frumos peisaj... sunt cu 1000 de ani inaintea romaniei

Stoiskow spunea...

Saraca romanie, nu o sa arate asa nici daca ar muri Basescu :))

jocuri 3d spunea...

brrrr, cred ca e un frig acolo ....

jocuri cu masini spunea...

Intradevar un oras frumos , dar mai frumos e Bucurestiul nostru poluat.

Raluca spunea...

Off, acolo as vrea sa mor, vorba poetului...

Anunturi gratuite online spunea...

frumos orasul si unicat in europa si foarte eco ,nu conteaza ca ii mic...

muzica noua spunea...

E un exemplu frumos insa nu stiu cate state vor dori si mai ales vor putea sa il urmeze