12.10.2009

Acoperisuri verzi pentru un aer mai curat

Foto: Scoala de Arta si Design, Singapore

Foto: Academia de Stiinte, California, SUA

Acoperisurile verzi se refera la acele acoperisuri acoperite partial sau total cu pamint si vegetatie. Practic este vorba despre un invelis de plante, asezat peste acoperisul existent, deasupra unei membrane speciale care nu permite trecerea apei. Aceste plante pot creste si se pot dezvolta in mod natural, fara interventia omului.


Foto: The Solaire, New York , SUA
Acoperisurile verzi au o istorie foarte veche. Cu 5000 de ani in urma, locuintele oamenilor care au trait pe teritoriul de azi al Scotiei, Islandei si Groelandei erau acoperite de straturi vegetale. Cel mai faimos acoperis verde este reprezentat de "Gradinile suspendate ale Samiramidei", ridicate in Babilon in secolele VI-VII i.Hr.

Foto: Cladirea Primariei din Fukuoka, Japonia

In prezent, popularitatea acoperisurilor vegetale a crescut foarte mult. In Germania de exemplu, 10% din case poseda un acoperis verde. Si asta pentru ca in afara de faptul ca sunt foarte frumoase si ofera un aspect deosebit cladirii, prezinta si foarte multe alte beneficii, de ordin economic si ecologic.



Foto: Conservatorul de Muzica, Sydney, Australia

- Reprezinta una dintre cele mai inovative si eficiente solutii pentru redresarea mediului inconjurator - reduc efectul de sera in oras, filtreaza aerul poluat, eliminand particulele de praf din aer si dioxidul de carbon
- Reduc semnificativ pierderile de caldura pe timpul iernii, iar vara mentin o temperatura scazuta in casa. Prin urmare, se inregistreaza si o eficientizare a costurilor cu energia.
- Viata acoperisului este prelungita considerabil datorita faptului ca variatiile de temperatura de la nivelul sau sunt mult mai mici.
- Plantele retin apa de ploaie, astfel ca in zonele ploioase inverzirea acoperisurilor poate impiedica inundatiile.
- Investitita se reduce destul de repede (prin faptul ca permite economisirea de bani prin reglarea temperaturii), iar costurile de intretinere sunt reduse.
- Ofera o buna izolare fonica (mai ales pentru cladiri aflate pe langa aeroporturi sau sosele); uneori, nivelul zgomotului poate fi redus cu pana la 50 decibeli
- In gradina de pe acoperis se pot obtine culturi organice de legume, capsuni sau plante pentru ceaiuri, reducand astfel cheltuielile cu alimentele.
- Se incurajeaza dezvoltarea habitatului pentru anumite specii de pasari sau insecte.



Un acoperis verde contine patru elemente de baza. Plecand de la suportul acoperisului, gasim:

• o membrana etans din bitum, cauciuc, poliolefina sau PVC;
• un strat de drenaj si de filtrare: granule de argila expandata, pietre, prundis, placi de polistirol alveolat si liniat;
• un substrat de crestere: muschi, pamant pentru ghivece sau de sera, pamant negru, compost;
• un strat vegetal: de regula, se cultiva plante ce necesita minimum de atentie si ingrijire, dar care sunt rezistente la temperaturi extreme si care prind radacini intr-un timp mai scurt pentru a evita secarea si intarirea solului.



Foto: Noua case, Dietikon, Elvetia

Sursa text: Jurnalul National ; Unda Verde

Sursa poze: Planet Pink Green ; Green Roofs of Australia ; Environmental Graffiti

5 comments:

Anonim spunea...

Excelent! Si eu sunt adepta acoperisului vegetal. Urasc betonul din orase.

Alina Enescu spunea...

Imagineaza-ti numai ce aer curat ar fi si ce oaza de liniste ar fi o astfel de terasa :) Astept cu nerabdare primul acoperis verde din Bucuresti

Jgheaburi si Burlane spunea...

Foarte frumos insa nu sunt sigur in privinta excesului de umeditate.

Anonim spunea...

are cineva idee cat costa (per mp) un asemenea acoperis?

AlVo spunea...

Cu alte cuvinte, aer conditionat natural. Ce bun ar fi acum, pe caldurile asta un astfel de acoperis. :)