15.10.2009

Blog Action 2009 - Schimbarile climatice


Pentru al treilea an consecutiv Blog Action Day indeamna toti bloggerii sa se uneasca pentru o cauza comuna. Daca in anii trecuti s-a scris despre mediul inconjurator si saracie, anul acesta subiectul propus este "Schimbarile climatice".


Conceptul de schimbari climatice descrie atat incalzirea globala, cat si consecintele acesteia. Marea majoritate a oamenilor de stiinta sunt de parere ca schimbarile climatice sunt influentate intr-o mare masura de catre acele activitati umane, care au ca efect emisiile de gaze cu efect de sera. Principalul efect al cresterii emisiilor de astfel de gaze se resimte la nivel global, prin cresterea temperaturii cu 0,6 grade Celsius in ultimii 100 de ani (conform datelor furnizate de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice - IPCC). Acesta antreneaza la randul lui un sir de alte consecinte:

- Ridicarea nivelului marii, ca urmare a topirii ghetarilor si a permafrostului; topirea calotei glaciare atrage dupa sine si eliberarea unei cantitati mari de carbon in atmosfera.
- Schimbarea ecosistemelor – pe masura ce temperaturile cresc, anumite specii de animale au fost nevoite sa migreze din cauza modificarii habitatului. Cele mai vulnerabile sunt speciile pe cale de disparitie, recifurile de corali si animalele polare.
- Temperaturile ridicate afecteaza sanatatea umana (mai ales persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau pulmonare) si incurajeaza dezvoltarea si raspandirea anumitor boli si virusi.
- Aparitia fenomenelor meteorologice extreme –uragane, cicloane, taifunuri, dar si secete prelungite si incendii care decimeaza paduri intregi.
- Diminuarea resurselor de apa proaspata devine critica, in conditiile in care in prezent 1,3 miliarde de oameni nu au acces direct la o sursa de apa potabila.
- Seceta afecteaza agricultura, adancind si mai mult criza sociala in anumite zone.
- Acidifierea oceanelor, ca urmare a cresterii nivelului de CO2 din atmosfera; aceasta afecteaza recifele de corali, dar si alte organisme marine. In 1998, 16% de recifele de corali au murit in urma albirii, un proces cauzat de cresterea temperaturii apelor.


Desi combaterea acestor fenomene are nevoie de sustinere la nivel global si care sa vina din partea autoritatilor competente, exista diverse modalitati prin care fiecare dintre noi poate deveni o parte din solutie:
- putem consuma energia intr-un mod mai rational; mai mult, putem inlocui utilizarea energiei traditionale, obtinuta din combustibili fosili, cu cea a energiilor alternative, energia solara si eoliana bucurandu-se de o crestere a popularitatii in ultimii ani.
- putem
recicla (hartie, PET-uri, aluminiu, baterii, deseuri electrice si electronice, ulei uzat, cartusuri de imprimanta etc) pentru a evita incarcarea naturii cu deseuri care polueaza solul, apele si aerul; reciclarea are ca efect reducerea consumului de resurse, prin reutilizarea acestora.
- putem eficientiza consumul apei, apa fiind o resursa vitala, si totusi destul de afectata de schimbarile climatice
- putem spune NU materialelor publicitare
- putem renunta mai des la masina, mergand mai mult pe jos sau apeland la alte modalitati de transport care polueaza mai putin (tren, mijloace de transport in comun, bicicleta)
- putem planta copaci, intrucat trebuie sa avem grija de plamanii planetei nostre
- putem sa ii incurajam pe cei apropiati sa aiba un comportament ecologic si in armonie cu mediul inconjurator, fiind in primul rand un exemplu pozitiv pentru cei din jurul nostru. Informati-va in mod constant asupra acestei teme si impartasiti cunostintele voastre cu familia si prietenii.
- si nu in ultimul rand, putem sa ne exercitam drepturile civile si sa impulsionam autoritatile sa adopte masuri concrete, care sa protejeze mediul inconjurator.




Surse: Comisia Europeana, Global Warming, IPCC