11.08.2009

Jucarii ecologice


Stiati ca multe jucarii pentru copii sunt periculoase pentru sanatatea acestora? Asta pentru ca sunt confectionate in mare parte din plastic si alte materiale sintetice, iar uneori aceste jucarii pot contine vopseluri sau adezivi ce contin mercur sau plumb (extrem de toxice). China a fost in centrul atentiei in 2007 din cauza scandalului jucariilor toxice. Aproape 80% din jucariile din intreaga lume sunt produse aici.


Ce criterii trebuie sa indeplineasca insa o jucarie pentru a putea fi considerata ecologica? In primul rand materialele folosite trebuie sa fie ecologice, naturale - lemn, bumbac, in, bambus. Aceste materiale sunt si biodegradabile, astfel ca nu polueaza mediul atunci cand sunt aruncate. Adezivii si vopselurile folosite trebuie sa fie de asemenea ecologice - acestea nu vor contine acizi sau solventi periculosi pentru mediu sau pentru sanatatea copiilor. Daca cumva este totusi necesara folosirea plasticului, o jucarie ecologica va contine plastic reciclat. Si nu in ultimul rand, jucariile ecologice se pot alimenta cu energie alternativa.

Optiunile parintilor care doresc sa cumpere jucarii ecologice sunt destul de limitate la noi. Cu toate acestea exista cateva solutii. Cele mai originale jucarii ecologice mi s-au parut papusile naturale. Acestea sunt facute din materiale 100% naturale - bumbac umplut cu lana de oaie, trasaturile fetei brodate cu fir de bumbac si parul realizat tot dintr-un mix de fire naturale. Apoi mai puteti gasi online jucarii ecologice si la Alia Design, Jocoteca, Piculici, Petite Caprice, Boribon sau Kidoshop.

Desi acest site este destinat consumatorilor americani, puteti gasi totusi o lista cu foarte multe branduri de jucarii. Exista anumite nume care se regasesc si la noi pe piata, si le puteti astfel verifica nivelul de toxicitate.

Via: Sideris, CNN,

1 comments:

Andrei spunea...

Tocmai de aceea nici nu cumpar jucarii produse in China. Majoritatea sunt de foarte proasta calitate. Ma orientez numai catre jocuri si jucarii educative originale, pe cat posibil din lemn sau din materiale ecologice.