09.02.2009

E-urile care ne mumifica

Luni seara s-a discutat la Radio Lynx, in cadrul emisiunii Ecosapiens, despre E-uri si despre modul in care acestea conserva trupurile noastre multi ani dupa moarte. S-au spus multe lucruri interesante, insa cel care mi-a atras atentia cel mai mult a fost legat de faptul ca E-urile, odata intrate in organism, nu mai pot fi eliminate.

La nivel mondial, E-urile sunt pe locul 3 la cauze ale mortalitatii (dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie). Consumul lor contribuie la scaderea imunitatii si la provocarea a multor boli periculoase (cancer, alergii, afectiuni respiratorii si ale tirodei, si chiar si mutatii genetice).

Cum actioneaza aceste E-uri? Din cantitatile foarte mari de conservanti - continute de mai mult de jumatate din alimentele de pe rafturile magazinelor - o mare parte trec in grasimile din organism si raman acolo pana cand murim si multi ani dupa aceea. Metabolismul nostru nu este obisnuit cu acesti aditivi alimentari si nu stie cum sa ii elimine. Din pacate, celulele corpului nostru sunt mult mai sensibile in fata acestor conservanti decat bacteriile continute de alimente (unul din motivele pentru care sunt introdusi conservanti in alimente).

In final ramanem cu o singura solutie - cititi cu mare atentie etichetele produselor si evitati produsele cu E-uri. Incercati sa consumati alimente cat mai putin procesate sau alimente bio. Din pacate legislatia permite si denumirea chimica a aditivilor, nu numai denumirea codificata. Pentru a nu va lasati inselati de aceste denumiri, consultati aceasta lista.