21.11.2007

Cele mai rare 10 animale din lume

10. Mai mic decat lupul obisnuit pe care il stim cu totii, lupul rosu este originar din Florida si Texas, SUA. In 1980 mai existau in lume doar 20 de specimene. In prezent, lupul rosu traieste intr-o rezervatie de 1,7 milioane de acri din Carolina de Nord, inregistrandu-se 207 exemplare in captivitate si 100 in salbaticie.

9. Desi in trecut traia pe intregul cuprins al Peninsulei Iberice, in prezent linxul iberic traieste doar in regiuni restranse din Andalusia. Linxul iberic este amenintat de mai multi factori: distrugerea habitatului si a prazii sale, capcanele puse pentru iepuri, automobilele pe pe drumurile din zona. In martie 2005, s-a estimat ca numarul lincsilor in viata este de aproape 100, cu 300 mai putin decat cu 5 ani in urma.

8. Bivolul de apa a fost descoperit pentru prima data in 1888, iar in prezent mai poate fi gasit doar pe insula Mindoro din Filipine. Cantarind aproximativ 300kg, traieste in padurile dense din apropierea apelor. Bivolul de apa traieste mai degraba in cupluri decat in cirezi, cu exceptia perioadelor cand femelele sunt pe cale de a naste. Se estimeaza ca in prezent mai traiesc aproximativ 100 de exemplare.


7. In secolul XIX, wombatul nordic cu nas paros putea fi gasit in regiunile New South Wales si Victoria din Australia, insa acum el mai traieste doar intr-o mica rezervatie din Queensland. Numarul exemplarelor in viata este estimat la 113.

6. Iepurele de camp hispid - denumit si 'iepurele cu tepi' - traieste in regiunea sudica a lantului muntos Himalaya, in Nepal, Bengal si Assam. Despadurirea, cultivarea terenurilor si asezarea de locuinte umane au avut un impact negativ asupra acestei specii. In 1964, s-a crezut ca specia a disparut, insa in 1966 a fost descoperit un exemplar. Pana in 2001, in lume mai existau doar 110 de astfel de iepuri. Numarul lor incepe insa sa scada, ca urmare a neadaptarii in captivitate.

5. Rinocerul cu un singur corn mai traieste in prezent doar in Indonezia si Vietnam. Doar 60 de exemplare din aceasta specie mai sunt in viata, desi candva a fost o o specie raspandita in Asia. In 1930 au inceput sa fie vanati pentru cornul lor, despre care se spune ca ar avea calitati medicinale. Sansa lor de supravietuire este foarte mica, existand oricand riscul aparitiei unei boli sau a natalitatii reduse.


4. Liliacul din insulele Seychelles, din nordul Madagascarului, mai prezinta doar 100 de exemplare in viata, desi in trecut erau foarte numerosi. In prezent, oamenii de stiinta studiaza comportamentul lor si incearca sa inteleaga ce trebuie facut pentru a fi salvati.



3. Simpaticele marmote din Insula Vancouver mai pot fi gasite doar in regiunile montane, aparand pe lista speciilor pe cale de disparitie inca din mai 2000. In 1998, populatia acestor marmote a ajuns la cel mai scazut nivel cunoscut vreodata - doar 75 de exemplare. Autoritatile canadiene au demarat un program de inmultire a speciei in captivitate, in prezent existand 90 de exemplare in rezervatii speciale si aproximativ 30 in libertate.



2. Baiji sau Delfinul chinezesc din raul Yangtze mai prezinta doar cateva exemplare in viata, fiind una dintre cele mai rare specii de mamifere din lume si o victima a cresterii economice bruste inregistrata in statul asiatic. Delfinii Baiji - nevoiti sa concureze pentru hrana cu oamenii - au fost impinsi spre disparitie de activitatea umana din ultimii 50 de ani. Principala cauza a acestei situatii este reprezentata de numeroasele diguri construite in China incepand cu 1930, care au fragmentat populatia de delfini si au redus habitatul acestora.


1. Nefericitul castigator al acestui top are si un nume - "George singuraticul". El este cel mai rar animal din lume si face parte din specia testoaselor gigant din insula Pinta, Galapagos. 'George singuraticul' este unicul supravietuitor al rasei din Insula Pinta si un simbol al fragilitatii faunei din insulele Galapagos. Specia fusese considerata disparuta pana in anul 1971, cand a fost descoperit acest singur exemplar in viata. De atunci, statia de cercetari Charles Darwin se afla in cautarea unei femele din aceeasi specie, oferind o recompensa de 10.000 de dolari pentru oricine gaseste un asemenea exemplar.

12 comments:

Anonim spunea...

Ar fi si un animal autohnon in lista: zimbrul. Cred ca numai la zoo mai putem vedea acest animal...

Alina Enescu spunea...

eu chiar credeam ca a disparut de tot ... ar fi bine daca macar acolo am mai putea sa-l vedem. oricum, am auzit vesti triste si despre gradina zoo cum ca e posibil sa fie desfiintata -http://www.ecomagazin.ro/bucurestiul-ramane-fara-gradina-zoologica/

Anonim spunea...

se pare totusi ca delfinul de apa dulce nu mai are specimene in viata:
http://www.baiji.org/index.php?id=2
ce mi se pare cel mai enervant e ca stirile despre animalele pe cale de disparitie ne lasa pe multi absolut reci..ce treaba avem noi cu animalele astea? nu ne dam seama ca modul nostru de viata are un impact direct asupra lor...asta pana cand n-o sa fim si noi, ca specie umana direct afectati de nechibzuinta noastra si atunci va fi deja prea tarziu..(scuze de tonul moralist insa nu ma pot abtine, sunt foarte revoltata cand vad cum atatea specii dispar pe capete, repet, din cauza oamenilor)

Anonim spunea...

Simptomatic pentru degradarea in care a ajuns planeta este si faptul ca sunt mii de specii de insecte care sunt pe cale de disparitie.
Mai putin aflate in lumina reflectoarelor, acestea au insa un rol mult mai important in ecosistem decat marile mamifere.
Citeam ca 25% din populatiile de albine melifere din America de Nord au pierit anul acesta... Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi lumea fara albine.
Globalizarea duce bolile acestor insecte dintr-o parte in alta a globului tot la fel cum le duce si la oameni. Numai ca planeta fara oameni s-ar regla destul de bine, in timp ce planeta fara albine...
Cat despre gradina zoo: eu sunt de opinie ca aceasta puscarie abominabila in care animalele erau si sunt inca chinuite in cel mai josnic mod e mai bine sa dispara.
Ori vom avea o gradina Zoo la standarde occidentale, care sa nu chinuie animalele, ori mai bine deloc. Preferabil prima varianta, insa asa cum spunea si Rebeca inainte, pe cine intereseaza?...

Alina Enescu spunea...

pana de curand nici eu nu stiam cat de grava este situatia. pana cand am dat de un articol care mi-a starnit curiozitatea, asa ca am facut putin research si astfel am aflat niste lucruri terifiante - am si scris un post pe tema asta - disparitia speciilor, fie ele animale, insecte sau plante. http://gandeste-verde.blogspot.com/2007/10/stiati-ca.html . fiecare isi are rolul si locul sau in natura. cand discutam despre aproape 200 de specii care dispar zilnic ar trebui sa ne speriem si sa ne dam seama ca tot echilbrul se va da - sau mai bine zis s-a dat deja - peste cap.

Anonim spunea...

Eu cred ca mai este en mamifer pe cale de disparitie care nu e pe lista : BALENA CU COCOASA .Am auzit ca mai are 8 exemplare

Alina Enescu spunea...

Balena cu cocoasa a fost in pericol prin anii 1960 .. insa au fost impuse niste interdictii si astfel populatia lor a crescut. poti citi mai multe aici http://www.ecomagazin.ro/balena-cu-cocoasa-da-semne-serioase-de-revigorare/

flo spunea...

pt alina: "testoaselor gigant din insPULA Pinta, Galapagos" ?

Alina Enescu spunea...

Merci flo de atentionare, am reparat greseala .. sper ca ai ramas cu mai mult din acest articol, si nu numai cu aceasta eroare de scriere. :)

Anonim spunea...

Nati auzit de recinul ala preistoric din china,dateaza din perioada lui Iisus si e singuru in viata

Anonim spunea...

omul se-va distruge singur!..

Anonim spunea...

Bietul George singuraticul asa singur...