16.11.2007

Incalzirea casei se poate face integral ecologic

In timp ce in multe tari utilizarea sistemelor de incalzire ecologice este incurajata cu subventii importante, la noi aceste instalatii raman la stadiul de curiozitate, pentru multi fiind o investitie inaccesibila.

Ce este un sistem de incalzire ecologic?

Acest sistem fie nu polueaza, fie utilizeaza componente si substante nepoluante. De exemplu, tyfocorul (agentul utilizat in circui¬tul colectoarelor solare) este un propilen glicol, chiar potabil. Un astfel de sistem de incalzire are la baza un tanc cu acumulare la care se pot racorda mai multe surse de energie, putandu-se constitui sisteme optionale, ca de exemplu:

1 colectoare solare + pompa de caldura apa/apa + soba cu lemne;
2 colectoare solare + pompa de caldura aer/apa + soba cu peletti;
3 orice alta combinatie este posibila, tancul avand doua intrari pentru surse de energie + serpentina sistemului de colectoare solara.

Apa calda se realizeaza intr-un circuit separat, prin schimbare de caldura, fiind permanent proaspata si protejata impotriva bacteriilor de tip Legionella.
Durata de viata a colectoarelor solare este de 40-50 de ani, iar a unei pompe de caldura, de 25-30 de ani.

Costurile relativ ridicate si faptul ca beneficiarii nu sunt ajutati prin masuri fiscale sau prin subventii la instalarea unui asemenea sistem transfor¬ma ideea ecologica intr-un simplu vis pentru multi romani. In Suedia se acorda scutiri de taxe si impozite, in functie de investitie, in Austria 20-50% din investitie se ramburseaza, in Franta energia electrica consumata cu o pompa de caldura este platita la jumatate din pretul normal, in Luxemburg se ramburseaza 100% investitia.

Echipamente similare sunt utilizate in toata lumea, si inca de mai multi ani.
Prima pompa de caldura a fost realizata in 1907, de un inventator italian, dar tehnica timpului nu a permis realizarea unor echipamente performante. Cu tehnologia actuala, pompele de caldura apa/apa si, mai nou, aer/apa se produc si se utilizeaza in SUA, Japonia, China, Germania, Austria, Italia, Franta s.a.

Putem ajunge la case autonome energetic?

In acest moment s-a lansat pe piata un nou echipament numit “Shukey machine” care lucreaza combinat cu panouri colectoare solare. Intr-o zona neconectata la o retea energetica, sistemul reuseste sa produca suficienta energie electrica si termica pentru a incalzi si a raci o locuinta, avand capacitati de la 2,5 pana la 100 kW (necesarul de energie electrica al unui imobil de locuit de 250 mp fiind de aproximativ 6 kW, iar pentru incalzire/racire un necesar de 20-25 kW).

E o singura problema: preturile echipamentelor sunt, pentru moment, prohibitive. Echipamentele sunt intr-adevar revolutionare, tehnologia este de ultima ora, nu ne ramane decat sa speram ca se vor gasi metode de diminuare a costurilor de productie.

Conteaza din ce e facuta casa?

Daca ar fi sa urmam sfaturile specialistilor suedezi, ar trebui sa utilizam inainte de toate cel mai ieftin sistem de incalzire: izolarea foarte buna a casei, indiferent de materialul din care este construita. De ce sa platim pentru un sistem costisitor de incalzire, cand putem avea un castig de energie inca inainte de a porni sistemul? Daca se izoleaza foarte bine o casa, se poate spune ca am castigat aproximativ 20% din necesarul de energie.

5 comments:

Anonim spunea...

buna seara..citeam despre acesta''CASA VERDE'' sa ii spun asa..si ma gandeam..am pus panouri solare,am facut sistem geotermal, am si centrala termica pe gaze...tot sistemul in aceeasi camera numit de catre unii''PUNCT TERMIC''...dar..am intampinat o mare problema...NU GASESC NICI UNDE O AUTOMATIZARE PT A PUTEA FUNCTIONA ACESTA NUMITA''CASA VERDE'' PE CARE AR TREBUI SA O AM SI AR FI TREBUIT SA O FOLOSESC...deci pana la urma...''CASA VERDE'' este doar pe hartie..insa va spun ca in practica ''NIMENI NU SE BAGA'' deci poate sa fie un sistem foarte rentabil si eficient..dar NU AVEM SPECIALISTI PT ASTFEL DE PROIECTE...astept un inginer sa ma lamureasca daca crede ca pt sisteul ''VERDE'' pe care il am.(panouri solare+sistem geotermal+centrala pe gaze)..ma poate ajuta cu o automatizare...MULTUMESC,BOGDAN

seven719HD spunea...

Bogdan, contacteaza-ma la e-mail seven719@yahoo.com

mihnea spunea...

interesant post...dar de ce a trebuit sa il mai scrii inca o data in conditiile in care este copiat de pe net?! puteai doar sa pui un link...
pana sa ajungem sa "gandim verde" ar trebui sa incepem sa gandim original!
seara placuta
http://www.green-report.ro/revista-presei/adevarul-incalzirea-casei-se-poate-face-integral-ecologic

Pompe de caldura spunea...

In Romania au aparut deja solutii pentru casa verde. Railton Romania vinde astfel de instalatii la preturi accesibile pentru buzunarul romanului.

Anonim spunea...

pe saitul http://free-ennergy.blogspot.com/
gasiti o echipa care lucreaza la realizarea unor proiecte din domeniul Free Energy in Bucuresti