28.11.2007

Brad natural vs brad artificial


De cativa ani am trait cu convingerea ca este mai ecologic sa iti cumperi un brad artificial decat unul natural. De curand insa am citit un articol care ma fac sa cred ca lucrurile stau de fapt invers. In primul rand, pentru a confectiona un brad artificial se folosesc multe materiale plastice si produse pe baza de petrol. Odata ce nu mai este folositor este aruncat si devine un deseu periculos si greu degradabil din cauza materialelor folosite. In al doilea rand, daca cumparati brazi de la crescatori autorizati, acestia au reguli stricte pe care trebuie sa le respecte - astfel ca pentru fiecare brad pe care il taie si il vand sunt obligati sa mai planteze inca 2 sau 3.

In final, un bun protector al naturii va opta pentru materialele reciclabile in schimbul celor periculoase pentru natura. Asa cum spunea o prietena, mai bine incurajam crescatorii de brazi, decat producatorii de mase plastice.

8 comments:

Anonim spunea...

Chiar asta era dilema mea: sa cumpar un brad artificial sau unul natural. Merci pentru lamuriri, decizia e luata! :)

Anonim spunea...

merg pe natural

Anonim spunea...

sau se pot cumpara brazi in mici ghivece, care pot fi apoi replantati..sau se pot impodobi plantele pe care le avem in apartament..chiar nu e nevoie sa taiem brazi doar pt a-i tine 2 saptamani si apoi a-i arunca. e adevarat ca lemnul e biodegradabil, insa brazii aia ne sunt mai folositori pt absorptia de CO2 decat ca obiecte decorative asa ca ar fi cazul sa ne dam seama de risipa pe care o facem.

Anonim spunea...

Nu ne putem multumi doar cu o ramura de brad ? de ce vrem neaparat unul intreg ?

Alina Enescu spunea...

pentru ca asa am fost obisnuiti atata vreme si pentru ca mentalitatile se schimba f greu. intr-adevar, e de preferat sa punem o ramurica sau sa optam pt un brad in ghiveci ..... dar daca totusi vrem un brad intreg, mai bine unul natural decat unul de plastic; si mai bine unul mai mic si cumparat de la comerciantii autorizati si nu de la cei care ii taie aiurea din padure.

Alina Enescu spunea...

si inca o chestie .... ei sunt oricum taiati; decat sa fie taiati degeaba mai bine ii cumperi .... daca e sa se actioneze in vreun fel, mai bine se inaspresc reglementarile in domeniu.

Anonim spunea...

nu sunt de acord cu tine,alina.am un brad artificial pe care il folosesc de aprox. 3 ani si nu intentionez sa-l arunc prea curand.afirmatiile de genul 'oricum brazii sunt deja taiati,asa ca mai bine ii cumparam' nu fac cinste unui ecologist!

Libertarian spunea...

Salut! vizitati www.silva-group.com pentru cateva informatii privitoare la cat de environmental friendly sunt de fapt brazii naturali proveniti din plantatii.