09.09.2007

Sfatul #3 - Reduceti consumul de apa















- Verificati robinetele pentru a vedea daca sunt stricate. Orice robinet stricat care picura consuma in medie 17 litri in 24 ore.

- Preferati dusul in locul baii. Apa de la robinet este pompata cu energie, un dus mediu consuma 160 litri iar o baie plina consuma 350 litri, adaugandu-se aici si consumul pentru incalzirea apei.

- Robinetele de la baie si bucatarie pot avea instalat un dispozitiv asemanator unei site care are functia sa introduca in jetul de apa bule de aer; consumatorul nu simte diferenta, dar consumul de apa scade cu 20%.

- Instalati robinete cu senzor – sunt cele mai economice, reducand consumul la 70 %.

- Cand va spalati pe dinti sau cand va barbieriti nu lasati robinetul deschis inutil.

- Dezghetati mancarea din congelator in frigider si nu sub jet de apa.

- Spalati legumele intr-un vas umplut partial cu apa, nu sub jet de apa.

- Incarcati la capacitate maxima masina de spalat vase sau haine.

- Spalati masina si udati gradina seara sau dimineata devreme, atunci cand este mai racoare, pentru a evita evaporarea apei la temperaturi ridicate.

7 comments:

Anonim spunea...

par mai multi litri daca scrii cu 2 i (160 litrii...)???

Anonim spunea...

Eu inteleg sa facem economie, dar medicii recomanda sa spalam fructele/ legumele sub jet de apa. Altfel nu facem decat sa mancam aceiasi microbi, in cantitate putin mai mica.

Alina Enescu spunea...

1. scuze de ortografie ... "i"-ul in plus a aparut din graba nu din dorinta de a exagera lucrurile :)
2. intr-adevar, pentru a nu intra in contradictie cu regulile igienice, putem spala fructele si legumele sub jet de apa ... dar nu e intotdeauna necesar sa deschizi la maxim robinetul (asa cum am vazut ca se intampla de multe ori).

Anonim spunea...

Nu cred ca e necesar sa speli sub jet de apa niste cartofi, de exemplu, pe care urmeaza sa-i bagi in ulei incins la cateva sute de grade...so, adevarul e undeva la mijloc: trebuie spalate sub jet de apa fructele si legumele ce urmeaza sa fie consumate crude(negatite).

Anonim spunea...

Eu cred ca mare parte din consumul inutil se datoreaza imenselor pierderi din reteaua de apa. Noi ca si consumatori nu avem grija de tevi/ instalatiile proprii iar cei care se ocupa de distributia apei sunt si mai neglijenti.

Sper ca in timp protejarea mediului sa devina o normalitate. Momentan vad ca toti o privesc fie ca pe o excentricitate, fie ca pe o moda (a se vedea vedetele autohtone).

Alina Enescu spunea...

Valentina, sunt de acord cu tine. Din pacate pentru a indeparta acest aspect e nevoie de implicarea autoritatilor si de bani – lucru care ma face sa cred ca va mai dura ceva pana cand se va rezolva pe aceasta cale. De aceea si insist pe lucrurile mici, care pot fi puse in aplicare in viata de zi de zi, de catre fiecare dintre noi. Poate acesti pasi mici vor duce la un moment dat la adoptarea unui „comportament verde” de catre mai multi; astfel va fi vazuta si protectia mediului ca un lucru firesc, si nu doar ca un simplu trend. Eu imi pun toate sperantele in educare si in puterea exemplului (pozitiv).

Anonim spunea...

consumul inutil de apa se face din mai multe motive mai ales din cauza noastra in timp ce dam drumul la cada dam drumul si la chiuveta din baie sa spalam ceva si la masina de spalat si la chiuveta din bucatarie sa spalam legumesi fructe sunt de acord cu spalarea fructelor si legumelor dar nu cu jet de apa sunt de acord cu curatarea mainilor inainte/dupa masa dar sau inventat dezinfectantele oameni buni