22.03.2011

22 martie - Ziua Internationala a Apei

Tu cat trebuie sa mergi zilnic ca sa faci rost de apa curata? Cativa metri pana ajungi la robinetul din bucatarie? Ei bine, exista milioane de oameni care merg zilnic 6 km ca sa ajunga la o sursa de apa, pentru a-si acoperi nevoile de baza. Pentru acesti oameni, in fiecare an, pe 22 martie, sarbatorim Ziua Internationala a Apei; pentru a ne reaminti cum o resursa vitala, care pare la indemana oricui, este in realitate atat de rara pentru altii.


Lipsa apei condamna milioane de oameni sa traiasca intr-un cerc vicios al bolilor, al saraciei si al unui nivel scazut de educatie. Ca sa intelegem mai bine ce inseamna exact o criza a apei :

- anual, 4000 de copii mor din cauza lipsei unei surse de apa, mai ales din cauza bolilor care se raspandesc cu usurinta intr-un mediu insalubru
-  1 din 8 oameni nu au acces la apa potabila si aproape 40% din populatia globului nu are acces la un punct sanitar corespunzator
- milioane de copii si femei merg zilnic 6 km pentru a accesa o sursa de apa, carand in media 20 kg (imaginati-va cat timp si cata energie pierd zilnic facand asta ! )
- mai mult de jumatate din paturile de spital din Africa sunt ocupate de oameni cu probleme cauzate de lipsa apei, probleme care ar fi usor de prevenit.
- se estimeaza ca 5% din PIB-ul tarilor in dezvoltare se pierde din cauza bolilor si decesurilor provocate de apa murdara si lipsa unor facilitati sanitare adecvate.

2 comments:

lucian fotograf spunea...

Daca imi permiti am sa te contrazic...apa de la robinet nu mai este demult apa curata......eu ma duc 140km...si-mi umplu portbagaju cu apa....deci...!

gerovital romania spunea...

cat este de necesara apa pentru unii...si cata nevoie au de ea
cateodata poate simti ca esti norocos ca esti nascuta in Romanica