09.07.2010

Dezastrul ecologic din Golful Mexic

Pe 20 aprilie 2010, explozia platformei petroliere Deepwater Horizon a British Petroleum, de-a lungul coastei statului Louisiana, in golful Mexic, a generat cel mai grav dezastru ecologic provocat de catre oameni. La doua zile dupa explozie, platforma s-a scufundat; apoi, prin 3 fisuri din putul de extractie s-au scurs milioane de litri de petrol.









In ciuda eforturilor de a stopa petele de petrol, aceastea s-au raspandit pe o suprafata foarte mare. In present, 4 state americane sunt afectate - Louisiana, Alabama, Mississippi si Florida, fiind afectata o portiune de peste 700 de kilometri din coastele americane. “Mareea Neagra”, asa cum a fost botezata, ameninta sa inghita intregul Golf, intreaga coasta meridionala si sud-orientala a Statelor Unite si a Mississippi. Exista de asemenea si pericolul ca petele de petrol sa se intinda in toate oceanele lumii.









S-au folosit diverse metode pentru a stopa scurgerea titeiului, insa fara a avea prea multe rezultate – roboti subacvatici, controlati de la distanta; incendierea controlata a petelor de petrol de la suprafata; aspirarea petrolului cu ajutorul unui tub inserat in conducta stricata; reducerea presiunii petrolului, prin acoperirea putului cu namoluri grele.





In ciuda eforturilor depuse si a resurselor implicate, numeroasele masuri nu au avut efectul scontat din cauza cantitatii masive de petrol care continua sa se scurga zilnic in ocean. Desi la inceput, zilnic se deversau aproape 800.000 litri de petrol, pe parcursul lunii iunie, aceasta cantitate s-a marit de 12 ori. In prezent, o cantitate cuprinsa intre 30.000 si 60.000 de barili de petrol, adica intre 5 si 10 milioane de litri, se deverseaza zilnic din puturile situate la 1.500 de metri adancime.











Desi situatia inca nu s-a rezolvat, se estimeaza ca British Petroleum va trebui sa plateasca 20 miliarde de dolari pentru a acoperi toate costurile acestui dezastru. Ce mai conteaza insa aceasta suma cand ne gandim la ecosistemul afectat, poate chiar ireversibil. Mai mult, interventiile pentru limitarea si stoparea daunelor au presupus folosirea unor dispersanti chimici, in cantitati foarte mari (peste 6,5 milioane de litri de substante de curatare), mult mai toxice decat titeiul in sine si cu consecinte greu de prevazut.

Se preconizeaza ca golful Mexic va deveni o zona moarta, iar acest dezastru va continua sa afecteze generatii intregi. Nivelul de metan, de 100.000 de ori mai mare decat standardele normale, a creat zone de apa din Golful Mexic in care oxigenul lipseste, in apropierea sondei BP. Pozele cu animalele si pasarile afectate sunt cutremuratoare.













Dupa ce am citit tot ce am gasit despre acest eveniment nefericit, nu pot decat sa ma intreb daca acest dezastru nu putea fi prevenit. Poate ceea ce s-a intamplat este un semnal de alarma, ce va grabi sfarsitul erei petrolului. Mai ales ca in prezent exista numeroase metodele alternative de a obtine energie, metode mai curate si care nu dauneaza mediului inconjurator. Folosirea energiilor regenerabile este necesara acum mai mult ca niciodata, pentru a evita ca dezastre de genul celui din golful Mexic sa nu se mai repete.

2 comments:

produse naturiste spunea...

Vai ...chiar ca cutremuratoare pozele cu dezastrele produse

Anonim spunea...

S-a rezolvat problema. S-a pus un capac la gaura aceea ca sa numai curga :)