07.07.2010

Colectarea corecta a deseurilor – hartia si cartonul

Reciclarea cu succes a deseurile tine foarte mult de respectarea catorva reguli de baza in ceea ce priveste colectarea acestora. Astfel, calitatea deseurilor colectate va permite reciclarea acestora in proportie cat mai mare, va scurta timpul procesarii si va reduce costurile implicate.

In ceea ce priveste hartia si cartonul, se pot recicla ziare, reviste, carti, caiete, maculatura de birou, hartie de calitate sau mixta, cutii din carton, ambalajele din carton pentru sucuri sau lapte (desi acestea din urma contin 70% hartie-carton si 30% plastic si folii de aluminiu)

Hartia si cartonul trebuiesc colectate separat de celelalte deseuri, eventual in saci menajeri sau in pungi. Pentru a putea fi manipulata mai usor, maculatura poate fi legata. Nu introduceti hartii sau cartoane care sunt umede, patate de grasime sau cu resturi alimentare. Acest tip de deseu se contamineaza foarte usor, nemaiputand fi reciclat in aceasta stare; hartiile si cartoanele murdare vor trebui selectate si apoi aruncate, putand sa murdareasca si restul de deseuri. Pentru a utiliza spatiul la maxim, cutiile de carton trebuiesc strivite inainte de a fi introduse in container.

De asemenea trebuie sa evitati si urmatoarele tipuri de hartie/carton - hartie dublata cu ceara, plastic sau aluminiu, batistele de hartie, cofrajele de oua.

1 comments:

Unknown spunea...

de ce aceste centre de colectare se gasesc doar in orasele mari?eu ma chinui sa scap de niste saci cu maculatura si nu reusesc!in alexandria nu este nici un astfel de centru de colectare!