04.06.2010

Freeshop la Biblioteca Alternativa

Sambata, 5 iunie, Biblioteca Alternativa organizeaza un nou Freeshop. Incepand cu ora 16:00, poti veni la Biblioteca Alternativa – pe strada Bogdan Voda nr.9 – cu orice nu iti mai e de folos – haine, carti, cd-uri, jucarii, electronice, accesorii, etc. Daca iti place ceva adus de altcineva, esti liber sa il iei. Toate lucrurile care vor ramane la incheierea zilei (ora 20.30), vor fi donate unor organizatii care se ocupa cu persoane aflate in situatii vulnerabile.

• Freeshopul functioneaza pe principiul impartirii de bunuri intre indivizi, reprezentand un proiect de auto-organizare anticapitalista (se opune ideii de bani care sunt investiti in consum).
• Spre deosebire de magazin sau talcioc „tranzactiile” se fac fara bani si nu implica reciprocitatea, fapt ce contrazice logica fundamentala a pietei.
• Freeshopul reprezinta un centru caritabil fiind deschis absolut tuturor celor care doresc sa ofere sau sa primeasca anumite obiecte. Astfel, acesta reprezinta unul dintre putinele contexte sociale in care toti indivizii sunt egali in drepturi si posibilitati de achizitionare bunurilor.
• Pe langa valoarea materiala, obiectele din freeshop au si o valoare istorico-sentimentala purtand amprenta trecerii timpului, impreuna cu cea a posesorilor anteriori.
• Componenta ecologica este de asemenea semnificativa, majoritatea chestiilor din freeshop fiind obiecte reciclate.

Sursa: Biblioteca Alternativa

1 comments:

Saloane tatuaje spunea...

foarte isto ideea, nu am mai fost pena acum la un eveniment de gen...