15.12.2008

Stiati ca ... despre brazi



- Primul brad de Craciun decorat, dateaza din 1510, Riga, capitala Letoniei.
- Alte tipuri de arbori, precum ciresi sau paducel, erau folositi in antichitate ca brad de Craciun.
- Inainte de nasterea lui Iisus Christos, brazii erau folositi pentru a sarbatori sosirea iernii.
- Unui brad de Craciun ii trebuie intre 7 si 10 ani sa ajunga la maturitate.
- Suprafata de un pogon de brazi (o jumatate de ha) produce necesarul zilnic de oxigen pentru 18 persoane.
- Brazii asimileaza polenul si praful din aer, datorita uleiului care acopera acele de brad. De asemenea, brazii sustin solul cu radacinile lor, protejeaza rezervele de apa si ofera refugiu pentru animalele salbatice. Un alt beneficiu este frumusetea peisagistica a acestora, padurile de conifere fiind spectaculoase si o adevarata oaza de aer proaspat pentru toate vietuitoarele, inclusiv omul!
- In prima saptamana in casa, un brad in ghiveci va consuma zilnic pana la un sfert de litru de apa.
- Brazii de Craciun reciclati (cei taiati) sunt folositi in SUA pentru a produce bariere impotriva eroziunilor solului si nisipului sau sunt amplasati in lacuri ca adapost pentru pesti.
- Brazii artificiali sunt realizati din PVC si produse pe baza de petrol, rezista pana la 9 ani in casa, iar apoi secole intregi in gropile de gunoi. (conform lui Patrick Moore, co-fondator si fost presedinte GREENPEACE).
- In SUA 93% din populatie recicleaza bradul de Craciun prin programe comunitare de reciclare, sau mai exact, ii planteaza in gradinile proprii.
- Exista si dezavantaje pentru achizitionarea brazilor taiati. In primul rand, intrucat sunt cultivati ca produse agricole, ei necesita adesea tratari repetate cu pesticide pe perioada celor 8-9 ani pana ajung la maturitate. Mai mult, dupa ce trec sarbatorile si acestia sunt aruncati, se pune din nou problema poluarii prin intrarea respectivelor pesticide in sol. Un alt inconvenient, mai ales in Romania, este faptul ca autoritatile nu sunt pregatite pentru compostarea acestora. (compostare = tehnica de transformare a deseurilor organice in ingrasaminte)