27.01.2008

Sfatul #8 - Opriti consumul fantoma de energie


Unele aparate electronice si electrocasnice consuma energie si atunci cand sunt inchise, insa continua sa fie conectate la o priza. Acest tip de consum se numeste “consum fantoma”, iar aparatele respective se mai numesc si “aparate vampir” sau “vampiri energetici”.

Stiati ca in medie traim cu aproximativ 20 de astfel de “vampiri energetici” in casa – de la banalele incarcatoare de mobile lasate in priza desi telefoanele au fost deconectate de la ele, pana la televizoare si roboti de bucatarie? Dar cum recunoastem acesti “vampiri”? Iata cateva indicii: de obicei sunt aparate care au telecomanda (televizoare, DVD-uri, aparate video, echipamente audio), un panou electronic de afisare a informatiei care merge incontinuu (cuptoare electrice, cuptoare cu microunde, ceasuri cu afisaj electronic) sau baterii reincarcabile (telefoane fara fir).

Ce putem face?
In primul rand nu uitati sa scoateti incarcatoarele neutilizate din priza. Apoi, daca plecati de acasa pe perioade mai lungi, scoteti-va televizorul, aparatele audio si video, cuptoarele cu microunde si alte aparate electrocasnice din priza.
Si nu in ultimul rand - cumparati produse care inregistreaza un consum scazut de energie. Macar astfel, acesti vampiri vor suge mai putina energie.

1 comments:

Anonim spunea...

o alta solutie ar fi stingerea pe timp de noapte a televizoarelor sau a altor aparate ce in mod normal raman in stare de veghe..