07.10.2007

Sfatul #4 - Plantati un copac


Copacii sunt plamanii planetei dar si una din pricipalele arme de a lupta impotriva incalzirii globale. Iata 8 motive pentru care e bine sa plantam copaci:


1. Copacii sunt bariere de sunet foarte eficiente, aproape la fel de eficienti ca peretii de piatra. Copacii plantati strategic pot micsora zgomotele traficului de pe autostrada sau cele provenite de pe aeroporturi.


2. Copacii produc oxigen. Un copac cu frunze, ajuns la maturitate, produce intr-un sezon necesarul de oxigen inhalat de 10 oameni intr-un an.


3. Copacii sunt consumatori de carbon. Pentru a isi produce hrana, un copac absoarbe dioxidul de carbon, unul din suspectii inclazirii globale. O padure urbana poate stoca intreaga cantitate de carbon produsa de respectivul oras, iar 4000 m2 inlatura 2.6 tone de dioxid de carbon anual.


4. Copacii curata aerul. Ei intercepteaza particulele din aer, reduc caldura, absorb poluantii. Copacii lupta impotriva poluarii aerului prin reducerea temperaturii aerului si prin retinerea particulelor din aer.


5. Copacii ofera umbra si racoare. Umbra copacilor reduce nevoia de aer conditionat pe timpul verii. Pe timpul iernii, copacii reduc forta vanturilor, reducand cheltuielile de incalzire.


6. Copacii ne ajuta in lupta impotriva eroziunii solului, conservarii apei de ploaie si a reducerii depozitarii sedimentelor dupa furtuni.

7. Copacii actioneaza ca tampon impotriva vantului, putand sa reduca cheltuielile cu incalzirea cu pana la 30%.


8. Copacii imbunatatesc calitatea apei prin incetinirea si filtrarea apei de ploaie.

2 comments:

Irina spunea...

Salut,

sunt de acord cu majoritatea sfaturilor in afara de cel cu consumul de dioxid de carbon si eliberarea de oxigen, care se intampla numai in perioada in care copacii au frunze verzi. Dar pe toata lungimea anului copacii 'respira', absorbind 02 si eliberand C02..

Un articol interesant despre subiectul asta si despre cum incalzirea globala s-ar putea sa accentueze cat de mult respira copacii facandu-i mai mari eliberatori de oxigen, aici (de la BBC news)

Alina Enescu spunea...

Irina, iti multumesc mult pt link. Foarte interesant articolul ... un articol care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Sa speram ca efectul descris in articol poate fi contracarat cu alte masuri (reducerea emisiilor de gaze de sera sau a poluantilor, etc). Avantajele aduse de paduri sunt inca destul de numeroase si cred in continuare in rolul foarte important jucat de acestea in lupta impotriva incalzirii globale.