18.10.2007

Prietenii ecologici ai curateniei

In locul produselor scumpe si poluante pe care le folosim la curatenie, putem folosi cateva produse la indemana oricui; nu numai ca nu vom mai polua mediul, insa ne vom proteja si sanatatea de numeroasele substante toxice :

1. Bicarbonat de sodiu - eficient in frecarea si curatarea diverselor suprafete; asigura o curatire mai rapida atunci cand este folosit in combinatie cu apa, otet sau zeama de lamaie;
2. Borax (borat de sodiu) - folosit ca dezinfectant si inalbitor, indeparteaza cu succes si mirosurile neplacute; poate fi folosit si pentru spalarea rufelor.
3. Otet alb distilat - dezinfecteaza si indeparteaza grasimile; spre deosebire de otetul de mere sau otetul rosu, acesta nu lasa pete.
4. Peroxid de hidrogen - dezinfectant; inalbitor.
5. Lamai - indeparteaza cu succes grasimile
6. Uleiul de masline - folosit pentru a da stralucire lemnului/mobilei
7. Sapunuri pe baza de uleiuri/grasimi vegetale, care nu contin substante pe baza de petrol

Iata si cateva dintre intrebuintari:
- pentru curatarea intregii case - jumate de cana de borax dizolvata complet in 4 litri apa fierbinte
- pentru curatarea podelelor - 1/4 cana de otet alb dizolvata in 4 litri apa fierbinte
- intretinere mobilei - 1/2 cana de otet alb in care se amesteca 1 lingura de ulei de masline; amestecul se intinde cu ajutorul unei carpe curate.
- curatarea metalelor: pentru cupru si alama se foloseste o pasta de otet cu sare, in care se adauga faina pentru a reduce abraziunea; pentru otelul inoxidabil se foloseste bicarbonatul de sodiu, curatindu-se apoi cu otet alb
- curatarea toaletei - amestec de bicarbonat de sodiu cu otet
- curatarea dusului si a cazii - o jumatate de lamaie inmuiata in borax devine o perie eficienta.
- desfundarea chiuvetei - se toarna apa fierbinte in care s-a adaugat in prealabil bicarbonat de sodiu si otet
- curatarea cuptorului si a aragazului - se presara bicarbonat de sodiu pe suprafata, dupa care se stropeste cu apa; dupa cateva ore, se curata cu apa.

4 comments:

Anonim spunea...

Si la capitolul ingrijirea pielii, parului, dintilor exista trucuri nepoluante. Poate ca ar merita sa le detaliezi candva.

Uleiul de masline este un bun hidratant (chiar daca dupa utilizare mirosim vag a salata :)); sarea de bucatarie dezinfectant, bicarbonatul albeste dintii, si tot asa...

Alina Enescu spunea...

buna idee de articol ... and thanks for the tips :D

casefifteen@yahoo.com spunea...

de unde pot sa cumpar borax ??? exista la orice fel de magazin? sau?daca sti cumva, te rog raspunde-mi pe mail. te rog mult de tot!!!

Alina Enescu spunea...

ai incercat sa il cauti in farmacii? am inteles ca acolo ar trebui sa se gaseasca ...