15.05.2013

Produsele cosmetice si chimicalele

Femeile au avut dintotdeauna o relatie speciala cu produsele cosmetice si de infrumusetare. Din dorinta de a arata cat mai bine si cat mai tinere, femeile au transformat aceste produse in aliatele lor. Dar oare chiar asa si sunt?
 
 

Un studiu efectuat recent scoate la iveala un fapt absolut ingrijorator: cosmeticele si produsele de ingrijire pe care le folosim zi de zi contin nu mai putin de 515 substante chimice diferite, un cocktail extrem de periculos.
Aceste substante chimice periculoase se regasesc in toate produsele, de la sampon, fixativ, farduri, rujuri pana la creme de corp, deodorante si parfumuri. Printre efectele secundare neplacute se numara alergii, dezechilibre hormonale, infertilitate dar si cancer.

Sa luam una din aceste 515 substante nocive si sa o analizam.
 

Ce sunt parabenii?


Parabenii sunt cei mai buni conservanti sintetici, astfel ca sunt folositi in mai toate produsele de acest gen (sampon, gel de par, lotiuni de corp, cosmetice, creme de soare etc). Cei mai cunoscuti si raspanditi parabeni sunt metyl parabenii, ethyl parabenii, propyl parabenii si butyl parabenii. De exemplu, metylparabenii se regasesc intr-un numar impresionant de produse – 16.000, mai exact.

Studii recente arata totusi ca parabenii sunt responsabili de boli grave precum cancerul de san sau probleme de fertilizate. Producatorii de cosmetice au motivat utilizarea lor raspandita prin faptul ca nu se absorb in piele. De curand, insa, cercetatorii au demonstrat ca un procent important poate fi totusi absorbit de piele – intre 20 si 60%. O persoana obisnuita poate absoarbe intr-un an o medie de 2.3 kg de parabeni.

De cealalta parte, producatorii de cosmetice insista ca dozele continute de produsele lor sunt in cantitati sigure. Desi acest “nivel sigur” nu a fost clar definit. Ba mai mult, cu cat folosim mai multe produse zilnic, cu atat suntem expusi la un numar mai mare de substante iar pragul „sigur” este depasit.
 

Ce poti face tu?


In primul rand fii un consumator destept. Fa-ti un research riguros inainte si citeste cu atentie etichetele. Alege produse naturale, organice sau produse care nu sunt testate pe animale. Ai grija mai ales la acele asa-zise produse naturale, bio si organice. Exista cazuri in care anumite produse din aceasta categorie sunt la fel de periculoase ca si celelalte (au doar cateva extracte naturale din plante in plus pe langa celelalte ingrediente chimice). Asadar, inca o data, citeste cu atentie lista de ingrediente.

Indreapta-ti atentia catre mama natura. Uleiul de masline, zatul de cafea, ceaiul verde, ceaiurile de plante medicinale, lamaia, mierea sunt numai cateva din „ingredientele” naturale pe care le poti folosi cu succes in procesul zilnic de intretinere si infrumusetare.

Poti de asemenea sa reduci numarul de cosmetice si cantitatile pe care le folosesti zilnic. Pana la urma, inainte de a fi frumoasa, trebuie sa ai grija de sanatatea ta!

1 comments:

Roxy spunea...

La noi in Romania niciodata nu a fost pusa sanatatea mai presus de frumusete. Cu atat mai mult, tot mai putine femei aleg sa cumpere un produs cosmetic de calitate dar mai scump. Poate de vina este traiul, al nostrul, al romanilor.
Cu toate acestea, exista (din fericire) alegeri si schimbari ale stilului de viata, care ne pot scuti chiar si de utilizarea unor cosmetice.
Existra metode de ingrijire a parului, a pielii, etc naturale. Fie prin remedii si leacuri babesti, fie prin diferite diete si regimuri alimentare echilibrate.