10.03.2009

Ora Pamantului 2009



Anul acesta, Ora Pamantului va avea loc pe 28 martie, intre orele 20.30 si 21.30. Timp de 60 minute suntem invitati sa stingem lumina, sa aratam ca ne pasa de pamant. Aceasta miscare a pornit din Autralia, in urma cu 2 ani, ca un protest impotriva poluarii si dezvoltarii ce nu tine cont de natura, dar si pentru a avertiza, in mod simbolic, asupra efectului de sera, la care contribuie in primul rand dioxidul de carbon eliberat in atmosfera prin consumul de curent electric. Numarul sustinatorilor a crescut de la an la an, si se asteapta ca anul acesta sa participe peste un miliard de oameni din peste 1000 de orase.

Anul acesta este primul an in care Romania se alatura oficial acestui eveniment. Orasele participante la campanie sunt Bucuresti, Timisoara, Iasi, Botosani, Tulcea, Brasov si Cluj. Luminile se vor stinge simultan incepand cu ora 20:30. In Capitala se vor stinge luminile la Palatul Parlamentului, la Ateneul Roman, la Muzeul National de Arta, la Cercul Militar si la Opera Romana. In paralel se va organiza un eveniment de strada in Piata Constitutiei, unde mai multi tineri voluntari vor aprinde lumanari. In aceeasi seara la Astroclubul Bucuresti vor putea fi observate anumite corpuri ceresti care, de obicei, nu pot fi reperate pe cer din cauza luminilor foarte puternice din Capitala.

Printre orasele din Romania care au participat anul trecut la acest eveniment se numara Bucurestiul, Baia Mare, Clujul, Oradea, Sighetul Marmatiei, Sfantu Gheorghe si Timisoara. Opera Nationala din Bucuresti a fost prima institutie importanta care s-a alaturat proiectului si a oprit iluminatul exterior si o parte din luminile interioare.

Pentru mai multe detalii puteti intra pe site-ul dedicat special acestui eveniment in Romania - Ora Pamantului.

Sursa: Metropotam si Jurnalul National