
- Detergentii clasici contin diversi compusi toxici – fosfati, sulfati, cloruri. Pentru cresterea performantelor, in compozitia detergentilor se adauga nitriti si fosfati, care au ca efect reducerea duritatii apei. Ajunsi in mediul acvatic, acestia stimuleaza inmultirea algelor, ceea ce duce la scaderea continutului de oxigen in apa, afectand fauna acvatica. Marea Neagra este cea mai afectata intindere de apa din lume din cauza lipsei de oxigen.
- Detergentii contin agenti tensioactivi – responsabili pentru crearea spumei si efectului de degresare. Acestia sunt mai periculosi decat fosfatii, fiind necesara o perioada foarte lunga de timp pentru a fi eliminati din natura. (Ca solutie alternativa se recomanda folosirea produselor pe baza de acizi grasi).
- Detrergentii contin surfactanti – substante care ajuta apa sa intre mai repede in haine. Aceste substante elibereaza benzen in atmosfera atunci cand sunt periculoase. Benzenul este toxic si este considerat un factor in aparitia mai multor afectiuni, printre care si cancerul.
- Multe din substantele chimice folosite in compozitia detergentilor nu au ca scop curatarea hainelor; ele sunt adaugate pentru a face hainele sa para mai albe sau mai stralucitoare, mai ales in lumina soarelui, avand astfel rolul de inalbitor optic. Expunerea la aceste substante cauzeaza alergii in timp. Colorantii si parfumurile folosite in compozitia detergentilor sunt de asemenea foarte nocive, mai ales pentru persoane mai sensibile.
- 20% dintre copii sufera de diverse forme de astm si, in aceeasi proportie, de dermatita ori alte afectiuni ale pielii, utilizarea detergentilor obisnuiti afectandu-le starea de sanatate.
- La ora actuala, din consumul total de detergenti, doar 15% sunt bio. Detergentii organici nu contin cloruri, fosfati sau alte substante chimice nocive si nici coloranti sau parfum. De obicei, acestia sunt facuti din uleiuri vegetale iar plantele sunt obtinute din culturi organice.