29.01.2009
Candelabrul din borcane
27.01.2009
Apa purificata la soare, vasul alimentat cu ulei folosit si pubelele vorbitoare
Sursa poza: Solvatten
- In Shanghai vor fi instalate peste 480 de „pubele vorbitoare”. Aceste cosuri menajere folosesc energia solara pentru a activa o voce electronica sau hartile electronice ale orasului.
- Japonezii au lansat vasul de croaziera alimentat cu ulei de gatit folosit. Mai mult, vasul isi produce propria electricitate prin intermediul unor sisteme solare si eoliene.
In the news ...
- Romania a pierdut anul trecut doua importante finantari PHARE, pentru doua proiecte de mediu extrem de importante: Natura 2000 si organismele modificate genetic. Pentru ca erau prioritati asumate, acestea vor fi duse la bun sfarsit pe banii de la bugetul de stat - o suma de "numai" doua milioane de euro.
- Autoritatile locale din Intorsura Buzaului, judetul Covasna, cauta investitotri pentru un proiect de amenajare a unui parc eolian in zona.
- Sindicatele, patronatele si ministerele analizeaza mai multe propuneri anticriza in sectorul energetic, precum reabilitarea tehnologica si investitii de mediu la termocentrale, electrificarea localitatilor rurale şi investitii in infrastructura de transport al energiei.
- O investitie de 7,8 miliarde de euro ar putea transforma Romania in exportator de energie in anii urmatori.
- Toata lumea va plati impozitul pe poluare, in functie de masina pe care o conduce si gradul de poluare.
- Multe dintre fabricile producatoare de biocarburanti din Germania se vor inchide anul acesta din cauza taxelor prea mari.
25.01.2009
Scapa de monitoarele vechi !
Sfatul #12 - Un calculator mai verde
21.01.2009
in the news
- Televizoarele cu plasma, mari consumatoare de energie, sunt amenintate cu eliminarea treptata de pe piata UE.
- Soferii ar putea plati, din aprilie, o taxa de poluare anuala, in functie de noxe, chiar daca masina este deja inmatriculata.
- Ieftinirea petrolului si reducerea productei de bunuri de consum pe plan mondial duc la faliment firmele de colectare ale materialului reciclabil.
- Zece scoli din Prahova s-au inscris, in primele zile ale anului, in proiectul de educatie ecologica intiat de Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului ‘Gandeste verde, gandeste curat!’.
- Un milionar britanic si-a construit o ambarcatiune din sticle din plastic cu care va naviga pana la o “groapa de gunoi” din Oceanul Pacific, care are de cinci ori suprafata Marii Britanii.
13.01.2009
Parcul National Retezat si Dunarea - nominalizate pentru "Cele sapte minuni naturale"
in the news ..
- Banii din taxa auto s-au dus in programele "Rabla", "Casa Verde" si in parcuri noi.
- Desi de la 1 ianuarie 2009 a intrat in vigoare legea eco-pungii, micile magazine continua sa dea pungi pe gratis.
- Culturile ecologice sunt la inceput de drum in Romania.
- Sistemele alternative de incalzire sunt inca un vis frumos pentru romani.
- Animalele din padure sufera din cauza frigului.
- Actiune de colectare a uleiului alimentar uzat in Miercurea Ciuc, organizata de catre o fundatie ecologica.
09.01.2009
Sunt becurile fluorescente periculoase?
Iata insa care este adevarul. Becurile fluorescente contin mercur intr-adevar – insa cantitatea este foarte mica (5-6mg). Daca spargeti un astfel de bec nu aveti nici un motiv sa va speriati, cantitatea de mercur fiind mult prea mica pentru a putea deveni toxica. Totusi, iata cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a mari gradul de siguranta:
- deschideti geamurile pentru a aerisi incaperea
- nu atingeti mercurul care s-a varsat
- curatati cioburile, fara a le atinge cu mana si fara a folosi aspiratorul
- stergeti locul cu un servetel de hartie pentru a va asigura ca nu au mai ramas urme. Pentru mai multa singuranta puteti strange aceste reziduri si le puteti pune intr-o punga de plastic sigiliata.
In cazul in care becurile fluorescente nu mai sunt functionale este foarte important sa le duceti la reciclat, NU sa le aruncati. In ziua de azi puteti duce becurile pentru a fi colectate si reciclate aproape in orice magazin care vinde asa ceva.
Si daca totusi becurile fluorescente nu v-au convins puteti incerca alternativa lor - LED-urile; desi acestea nu lumineaza extraordinar, totusi nu contin mercur.
Sursa: Treehugger si Ecomagazin
08.01.2009
Self-Improving Reinventing Tree Hugger
I took the 43 Things Personality Quiz and found out I'm a Self-Improving Reinventing Tree Hugger |
Voua ce v-a iesit?
In the news ....
- Chinezii au anuntat ca vor construi cea mai mare centrala solara din lume.
- Primul prototip al unui autobuz "verde" va fi lansat in Londra in 2011. Autobuzul “Welcome Back” este dotat cu un motor hibrid cu emisii reduse, cu un acoperis din panouri solare si un sistem de regenerare a franelor.
- Casa de moda Gianni Versace va construi in Dubai prima plaja sustenabila cu aer conditionat din lume, pentru ca temperaturile foarte ridicate sa nu mai fie o problema pentru turisti.
- Honda isi completeaza gama de hibride pentru 2010 cu modelul Jazz - primul hibrid din clasa mica.
- KTAO este prima statie de radiodifuziune din SUA care se alimenteaza cu energie solara, cu ajutorul a 140 de panouri fotovoltaice care genereaza suficienta energie pentru transmiterea undelor radio la o distanta de peste 64 de kilometri prin internet.
- Cladirile publice din Anglia si Wales emit 11 milioane de tone de CO2 anual, mai mult decat amprenta de carbon din toata Kenya.
- In Marea Siberiei, metanul stocat mii de ani sub permafrostul marin este eliberat in atmosfera, posibil ca urmare a incalzirii climei. Metanul face parte, ca si dioxidul de carbon, din categoria gazelor cu efect de sera.
- Rata de crestere a coralilor din Marea Bariera a Australiei este cea mai mica din ultimii 400 de ani.
07.01.2009
ZEM - automobilul pe baza de energie umana si solara
Masina demareaza prin pedalare timp de 30 de secunde, pana cand ajunge la 10 kilometri pe ora, apoi sunt activate bateriile, care, in alte 30 de secunde, o aduc la o viteza de 70 de kilometri pe ora. ZEM are patru baterii cu fibre de silicon, care se incarca cu energie solara de la cele patru panouri solare amplasate pe masina - trei pe acoperis si unul pe capota. Cu bateriile complet incarcate, masina poate merge circa 100 de km.
Sursa: Adevarul
Stiati ca .. ploaia acida
- Ploaia acida rezulta din interactiunea dioxidului de sulf si a oxidului de azot din atmosfera – acestea sunt supuse unor transformari chimice si sunt absorbite de picaturile de apa in nori. Picaturile care rezulta cad pe pamant sub forma de ploaie, zapada sau lapovita.
- Sursa ploilor acide sunt centralele care folosesc carbuni, combinatele siderurgice, gazele de esapament. 40% din oxidul de azot provine de la mijloacele de transport (masini, autobuze, trenuri etc), iar 25% de la centrale termo-electrice.
- Nivelul de aciditate se masoara in pH-ului, luand valori cuprinse intre 0 si 14 - 0 fiind nivelul cel mai ridicat de aciditate. O ploaie normala are un pH de aproape 5,6. Daca nivelul de pH scade sub 5,3 este considerata ploaie acida.
- Acidul poate ataca cladiri din piatra si coroda metalul. Ploaia acida ataca incetul cu incetul cladirea Parlamentului din Canada.
- Ploile acide pot cauza deficiente respiratorii.
- Ploaia acida poate polua un lac sau un rau intreg. Formele de viata microscopice mor ca uramare a aciditatii ridicate, distrugandu-se astfel sursa de hrana a vietatilor mai mari, murind si ele la randul lor. Un lac „sanatos” are un nivel de aciditate de 6,5 si devine „mort” la un nivel de 4,5.
- Ploaia acida poate distruge paduri si plante, din cauza faptului ca distruge substantele nutritive din sol.
- Produsele facute din materii prime pot cauza ploi de zece ori mai acide decat cele facute din materiale reciclate.
- Tarile cele mai afectate sunt de obicei in emisfera nordica - Canada, China, Coreea si Japonia.
06.01.2009
Rezolutii ecologice pentru 2009
- contribuie la distrugerea solului: unde se cultiva recolte furajere se pierd 13 tone sol per hectar/per an, la pasunat 6 tone, iar la pasunat intensiv peste 100 tone
- e responsabila de 18% din emisiile de gaze cu efect de sera, adica mai mult decat sectorul transporturilor
-64% din emisiile umane de amoniac, contribuind în mod significant la ploile acide si acidificarea ecosistemelor
-8% din consumul anthropogenic de apa, în special pentru irigarea recoltelor furajere
- granele furajere folosite numai SUA ar putea hrani 840 de milioane de oameni
-reprezinta o conversie deosebit de ineficienta a energiei (energie provenita în special din combustilii fosili - ingrasamintele sunt facute din petrol).