29.01.2009

Candelabrul din borcane


Daca aveti mai multe borcane micute de sticla si nu stiti ce sa faceti cu ele, iata o idee – confectionati-va singuri un candelabru tocmai bun de pus in gradina. In afara de borcane, mai aveti nevoie de sarma, lant si o plasa de sarma. Pasii mai detaliati ai acestui proiect sau videoclipul cu intregul proces de realizare ii gasiti pe Ecologue.

Nu numai ca reusiti astfel sa dati un nou scop unor borcane pe care poate altfel le-ati fi aruncat, dar acest candelabru poate deveni o alternativa ecologica la iluminarea unei seri petrecute in gradina.


Sursa articol si poza: Ecofriend

27.01.2009

Apa purificata la soare, vasul alimentat cu ulei folosit si pubelele vorbitoare

Dupa 11 ani de cercetare, o inventatoare suedeza a dezvoltat un dispozitiv de purificare a apei, alimentat cu energie solara – Solvatten. Tehnologia va fi aplicata in tarile sarace, unde apa este o resursa rara, fiind deja testata in Kenya si in Nepal. Dispozitivul poate stocha 10 litri de apa, care vor fi potabili dupa aproximativ 3-4 ore.
Sursa poza: Solvatten

- In Shanghai vor fi instalate peste 480 de „pubele vorbitoare”. Aceste cosuri menajere folosesc energia solara pentru a activa o voce electronica sau hartile electronice ale orasului.

- Japonezii au lansat vasul de croaziera alimentat cu ulei de gatit folosit. Mai mult, vasul isi produce propria electricitate prin intermediul unor sisteme solare si eoliene.

In the news ...

- Bucurestenii sunt poluati fonic excesiv.

- Romania a pierdut anul trecut doua importante finantari PHARE, pentru doua proiecte de mediu extrem de importante: Natura 2000 si organismele modificate genetic. Pentru ca erau prioritati asumate, acestea vor fi duse la bun sfarsit pe banii de la bugetul de stat - o suma de "numai" doua milioane de euro.

- Autoritatile locale din Intorsura Buzaului, judetul Covasna, cauta investitotri pentru un proiect de amenajare a unui parc eolian in zona.

- Sindicatele, patronatele si ministerele analizeaza mai multe propuneri anticriza in sectorul energetic, precum reabilitarea tehnologica si investitii de mediu la termocentrale, electrificarea localitatilor rurale şi investitii in infrastructura de transport al energiei.

- O investitie de 7,8 miliarde de euro ar putea transforma Romania in exportator de energie in anii urmatori.

- Toata lumea va plati impozitul pe poluare, in functie de masina pe care o conduce si gradul de poluare.

- Multe dintre fabricile producatoare de biocarburanti din Germania se vor inchide anul acesta din cauza taxelor prea mari.

25.01.2009

Scapa de monitoarele vechi !

... Cel putin asta ne propun cei de la PCFun . In schimbul monitorului vechi primesti un voucher de 100 ron pe care il poti folosi pentru achizitionarea unui monitor LCD Horizon. Campania este sustinuta de Environ si este valabila pana pe 31 martie. Monitoarele vechi trebuie trimise la depozitul FiT Distribution, fara sa fiti insa nevoiti sa platiti transportul.

Sfatul #12 - Un calculator mai verde



Calculatoarele sunt mari consumatoare de energie; in plus, de multe ori acestea sunt lasate sa mearga pe tot parcursul zilei, si uneori chiar si noaptea. Exista insa cativa pasi simpli pe care ii putem face pentru a reduce impactul calculatorului asupra mediului inconjurator si pentru a eficientiza consumul de energie.


1. Inchideti calcultatorul atunci cand nu aveti nevoie de el, mai ales pe perioada noptii. Mai mult, puteti sa il scoateti din priza, pentru ca atat calculatorul cat si accesoriile sale consuma energie chiar si atunci cand sunt in stand by (vezi consumul fantoma de energie).

2. Setati calculatorul pentru a folosi un regim de consum redus de energie - acesta poate asigura un consum cu pana la 60% mai mic.

3. Folositi un screen saver inchis la culoare. Puteti astfel economisi 7.5 W la fiecare 24 ore. Alegeti fundaluri intunecate pentru afisajul ecranului. Un fundal negru consuma cu circa 25% mai putina energie decat unul alb.

4. Laptopurile sunt calculatoarele cele mai eficiente energetic. Afisajele lor cu cristale lichide (LCD) consuma mai putina energie, cu 10% mai putin decat monitoarele calculatoarelor obisnuite care contin tuburi catodice (CRT).

5. Aveti grija de calculatorul dvs pentru a ii prelungi viata. Daca sunteti nevoiti sa cumparati unul nou, cautati sa cumparati unul cat mai "verde" - exista cativa producatori ale caror computere folosesc componente biodegradabile sau au consum cat mai eficient al energiei.

6. Daca vreti sa cautati pe Internet folositi una din aceste variante (care reduc consumul de energie, timpul folosit si largimea de banda) - Blackle sau Smallest Google

21.01.2009

in the news

- Programul "Casa verde", care permitea subventionarea instalarii de panouri solare şi centrale eoliene, a fost amanat pentru a treia oara, fiind foarte posibil sa fie chiar anulat.

- Televizoarele cu plasma, mari consumatoare de energie, sunt amenintate cu eliminarea treptata de pe piata UE.

- Soferii ar putea plati, din aprilie, o taxa de poluare anuala, in functie de noxe, chiar daca masina este deja inmatriculata.

- Ieftinirea petrolului si reducerea productei de bunuri de consum pe plan mondial duc la faliment firmele de colectare ale materialului reciclabil.

- Zece scoli din Prahova s-au inscris, in primele zile ale anului, in proiectul de educatie ecologica intiat de Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului ‘Gandeste verde, gandeste curat!’.

- Un milionar britanic si-a construit o ambarcatiune din sticle din plastic cu care va naviga pana la o “groapa de gunoi” din Oceanul Pacific, care are de cinci ori suprafata Marii Britanii.

13.01.2009

Parcul National Retezat si Dunarea - nominalizate pentru "Cele sapte minuni naturale"


"Cele sapte minuni naturale ale lumii" este o campanie interantionala, care cauta sa selecteze cele mai frumoase sapte situri naturale sau monumente naturale care nu au fost create sau alterate semnificativ de oameni. In prima etapa au fost selectate 430 de situri naturale din 224 de tari. In cea de-a doua faza au trecut doar 261 de locatii - acestea mai putand fi votate pana pe 7 iulie 2009. Un grup de experti va alege dintre primii 77 de nominalizati cei 21 de finalisti. Cei sapte finalisti vor fi alesi in urma votului public, pana in anul 2011.


Printre cele 261 de situri din faza a doua se numara si doua din Romania - Parcul National Retezat si fluviul Dunarea, ca nominalizare comuna a mai multor tari. Puteti ajuta aceste doua situri minunate sa ajunga mai departe votand aici. De asemenea, le puteti verifica si pe celelalte pe site-ul acestei campanii - New 7 Wonders


Un procedeu asemanator a fost folosit si pentru campania "Cele sapte noi minuni ale lumii", cand, in urma a 100 de milioane de voturi, au fost alese urmatoarele locatii: Piramida de la Chichenitza (Mexic), Taj Mahal (India), orasul Petra (Iordania), statuia lui Hristos Mantuitorul (Brazilia), Colosseum (Italia), Marele Zid al Chinei şi Machu Picchu (Mexic).

Sursa: Ecomagazin

in the news ..

- In loc sa ajunga la gunoi, in Brasov brazii de Craciun au fost valorificati, fiind transformati in prefabricate de lemn sau combustibil.

- Banii din taxa auto s-au dus in programele "Rabla", "Casa Verde" si in parcuri noi.

- Desi de la 1 ianuarie 2009 a intrat in vigoare legea eco-pungii, micile magazine continua sa dea pungi pe gratis.

- Culturile ecologice sunt la inceput de drum in Romania.

- Sistemele alternative de incalzire sunt inca un vis frumos pentru romani.

- Animalele din padure sufera din cauza frigului.

- Actiune de colectare a uleiului alimentar uzat in Miercurea Ciuc, organizata de catre o fundatie ecologica.

09.01.2009

Sunt becurile fluorescente periculoase?

De ceva vreme aud mai multe persoane spunand ca becurile ecologice fluorescente sunt foarte periculoase pentru sanatatea noastra si ca de fapt incercarea de a scoate de pe piata becurile cu incandescenta este doar o moda, de pe urma carora profita doar unii.

Iata insa care este adevarul. Becurile fluorescente contin mercur intr-adevar – insa cantitatea este foarte mica (5-6mg). Daca spargeti un astfel de bec nu aveti nici un motiv sa va speriati, cantitatea de mercur fiind mult prea mica pentru a putea deveni toxica. Totusi, iata cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a mari gradul de siguranta:
- deschideti geamurile pentru a aerisi incaperea
- nu atingeti mercurul care s-a varsat
- curatati cioburile, fara a le atinge cu mana si fara a folosi aspiratorul
- stergeti locul cu un servetel de hartie pentru a va asigura ca nu au mai ramas urme. Pentru mai multa singuranta puteti strange aceste reziduri si le puteti pune intr-o punga de plastic sigiliata.

In cazul in care becurile fluorescente nu mai sunt functionale este foarte important sa le duceti la reciclat, NU sa le aruncati. In ziua de azi puteti duce becurile pentru a fi colectate si reciclate aproape in orice magazin care vinde asa ceva.

Si daca totusi becurile fluorescente nu v-au convins puteti incerca alternativa lor - LED-urile; desi acestea nu lumineaza extraordinar, totusi nu contin mercur.

Sursa: Treehugger si Ecomagazin

08.01.2009

Self-Improving Reinventing Tree Hugger

Tot navigand pe Internet am dat peste un test de personalitate .. si ca o adevarata ecologista ce sunt iata ce rezultat mi-a iesit :D
I took the 43 Things Personality Quiz and found out I'm a
Self-Improving Reinventing Tree Hugger


Voua ce v-a iesit?

In the news ....

- Centrala solara de la Amareleja, din sudul Portugaliei, prezentata drept "cea mai mare din lume", a intrat în functiune la capacitate maxima din 23 decembrie 2008. Centrala, care a functionat la capacitate redusa inca din martie 2008, asigura nevoile de consum energetic a 30.000 de gospodarii si va evita emisia a peste 89 de tone de CO2 pe an.
- Chinezii au anuntat ca vor construi cea mai mare centrala solara din lume.
- Primul prototip al unui autobuz "verde" va fi lansat in Londra in 2011. Autobuzul “Welcome Back” este dotat cu un motor hibrid cu emisii reduse, cu un acoperis din panouri solare si un sistem de regenerare a franelor.
- Casa de moda Gianni Versace va construi in Dubai prima plaja sustenabila cu aer conditionat din lume, pentru ca temperaturile foarte ridicate sa nu mai fie o problema pentru turisti.
- Honda isi completeaza gama de hibride pentru 2010 cu modelul Jazz - primul hibrid din clasa mica.
- KTAO este prima statie de radiodifuziune din SUA care se alimenteaza cu energie solara, cu ajutorul a 140 de panouri fotovoltaice care genereaza suficienta energie pentru transmiterea undelor radio la o distanta de peste 64 de kilometri prin internet.
- Cladirile publice din Anglia si Wales emit 11 milioane de tone de CO2 anual, mai mult decat amprenta de carbon din toata Kenya.
- In Marea Siberiei, metanul stocat mii de ani sub permafrostul marin este eliberat in atmosfera, posibil ca urmare a incalzirii climei. Metanul face parte, ca si dioxidul de carbon, din categoria gazelor cu efect de sera.
- Rata de crestere a coralilor din Marea Bariera a Australiei este cea mai mica din ultimii 400 de ani.

07.01.2009

ZEM - automobilul pe baza de energie umana si solara

ZEM - sau Zero EMission Vehicle - este automobilul hibrid care este pus in miscare cu ajutorul pedalelor, a 4 baterii cu silicon si a 4 panouri solare. Proiectul apartine unor studenti de la Universitatea San Jose din SUA. Masina va fi produsa in serie si lansata in Mexic, China si India si va costa 4000 dolari.
Masina demareaza prin pedalare timp de 30 de secunde, pana cand ajunge la 10 kilometri pe ora, apoi sunt activate bateriile, care, in alte 30 de secunde, o aduc la o viteza de 70 de kilometri pe ora. ZEM are patru baterii cu fibre de silicon, care se incarca cu energie solara de la cele patru panouri solare amplasate pe masina - trei pe acoperis si unul pe capota. Cu bateriile complet incarcate, masina poate merge circa 100 de km.

Sursa: Adevarul

Stiati ca .. ploaia acida


- Ploaia acida rezulta din interactiunea dioxidului de sulf si a oxidului de azot din atmosfera – acestea sunt supuse unor transformari chimice si sunt absorbite de picaturile de apa in nori. Picaturile care rezulta cad pe pamant sub forma de ploaie, zapada sau lapovita.

- Sursa ploilor acide sunt centralele care folosesc carbuni, combinatele siderurgice, gazele de esapament. 40% din oxidul de azot provine de la mijloacele de transport (masini, autobuze, trenuri etc), iar 25% de la centrale termo-electrice.

- Nivelul de aciditate se masoara in pH-ului, luand valori cuprinse intre 0 si 14 - 0 fiind nivelul cel mai ridicat de aciditate. O ploaie normala are un pH de aproape 5,6. Daca nivelul de pH scade sub 5,3 este considerata ploaie acida.

- Acidul poate ataca cladiri din piatra si coroda metalul. Ploaia acida ataca incetul cu incetul cladirea Parlamentului din Canada.

- Ploile acide pot cauza deficiente respiratorii.

- Ploaia acida poate polua un lac sau un rau intreg. Formele de viata microscopice mor ca uramare a aciditatii ridicate, distrugandu-se astfel sursa de hrana a vietatilor mai mari, murind si ele la randul lor. Un lac „sanatos” are un nivel de aciditate de 6,5 si devine „mort” la un nivel de 4,5.

- Ploaia acida poate distruge paduri si plante, din cauza faptului ca distruge substantele nutritive din sol.

- Produsele facute din materii prime pot cauza ploi de zece ori mai acide decat cele facute din materiale reciclate.

- Tarile cele mai afectate sunt de obicei in emisfera nordica - Canada, China, Coreea si Japonia.

06.01.2009

Rezolutii ecologice pentru 2009



Atunci cand inca un an se incheie si unul nou se asterne in fata noastra, am tendinta de a face bilanturi - ce-am facut, ce mai era de facut, ce imi propun pentru noul an. Desi am reusit sa acopar o parte din rezolutiile anului trecut, am ramas deficitara la anumite capitole. Asa ca, iata lista cu ceea ce-mi propun pentru 2009.


1. Am ramas in continuare deficitara la capitolul bicicleta asa ca anul acesta imi propun sa recuperez. De curand am aflat ca 70% din calatoriile cu masina sunt mai scurte decat 5 km. Pentru asemenea distante am putea inlocui masina cu bicicleta, cu mersul pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Este mai ieftin si mai sanatos.

2. Anul acesta vreau sa particip macar la o campanie de impadurire. Sunt convinsa ca si anul acesta va fi unul bogat in astfel de evenimente. Asa ca daca v-ati propus acelasi lucru, fiti pe faza pe la inceputul primaverii si inscrieti-va ca si voluntar in cadrul organizatiilor care se ocupa de asa ceva.

3. Voi continua sa am la mine mereu macar o punga pentru cumparaturi pentru a nu ma trezi cu un munte de pungi de plastic acasa. Din fericire, anul acesta suntem ajutati si de noua legislatie, care prevede ca vom plati pentru fiecare punga pe care o luam din magazine.

4. Desi nu voi putea renunta definitiv la carne, mi-am propus ca anul acesta sa incerc sa experimentez beneficiile unei alimentatii in care carnea are o proportie mai mica fata de anii trecuti. Beneficiile apar nu numai la nivelul personal, dar si la nivelul mediului inconjurator, si asta pentru ca industria carnii are un impact puternic asupra acestuia:

- foloseste 70% din toate terenurile agricole si 30% din suprafata uscatului
- contribuie la distrugerea solului: unde se cultiva recolte furajere se pierd 13 tone sol per hectar/per an, la pasunat 6 tone, iar la pasunat intensiv peste 100 tone
- e responsabila de 18% din emisiile de gaze cu efect de sera, adica mai mult decat sectorul transporturilor
-64% din emisiile umane de amoniac, contribuind în mod significant la ploile acide si acidificarea ecosistemelor
-8% din consumul anthropogenic de apa, în special pentru irigarea recoltelor furajere
- granele furajere folosite numai SUA ar putea hrani 840 de milioane de oameni
-reprezinta o conversie deosebit de ineficienta a energiei (energie provenita în special din combustilii fosili - ingrasamintele sunt facute din petrol).


5. Si nu in ultimul rand - voi incerca sa scriu in continuare despre diverse moduri in care putem proteja si diminua impactul nostru asupra mediului inconjurator. Fiecare dintre noi ii poate convinge pe cei apropiati sa adopte o atitudine mai prietenoasa si mai protectiva fata de mediul in care traim. Chiar daca aportul nostru la aceasta cauza este minor, nu uitati ca actiunea colectiva poate face o diferenta semnificativa.


Voi ce v-ati propus pentru 2009?