11.02.2011

Louie - delfinasul supravietuitor din Louisiana


 

(Asa arata Louie cand a fost gasit in stare grava,  pe coasta Louisianei, acoperit de petrol si cu multe rani)

Va mai amintiti de dezastrul ecologic din Golful Mexic? Mii de animale si de pasari au avut de suferit in urma acestei catastrofe ecologice. Printre acestea si un delfin, Louie. Louie a fost singurul delfin care a fost gasit viu pe coasta Louisianei (din 62 delfini in total), pe 2 septembrie 2010, acoperit de petrol si avand multe rani. Desi veterinarii nu-i dadeau decat 5% sanse sa supravietuiasca, Louie a fost un luptator si iata ca astazi, 5 luni mai tarziu, delfinasul este cat se poate de sanatos. E drept insa, ca ingrijitorii sai s-au chinuit 700 de ore ca sa-l poata pune pe „picioare”. Pentru ca este foarte tanar (are aproximativ 2 ani) si pentru ca specialistii au considerat ca nu se poate descurca singur, Louie va locui de acum incolo in Centrul de cercetare pentru delfini din Grassy Key.



(Asa arata Louie dupa 5 luni de tratament sustinut)


03.02.2011

2011 - Anul International al Padurilor

2011 a fost declarat de catre ONU Anul international al padurilor, iar astazi va avea loc ceremonia internationala de lansare a acestui eveniment la New York. Anul International al Padurilor isi propune in primul rand sa ne reaminteasca tuturor de rolul esential pe care padurile il joaca in viata noastra.

Stiati ca:
- padurile mentin o clima globala stabila
- padurile acopera 31% din suprafata terestra
- 300 milioane de oameni din intreaga lume traiesc in paduri
- vietile a 1,6 milarde de oameni sunt direct legate de paduri
- padurile sunt habitatul a aproape 80% din speciile de animale existente pe planeta noastra; odata disparute, aceste ecosisteme nu mai pot fi refacute
- anual sunt despadurite peste 13 milioane hectare, in principal pentru scopuri agricole; la o astfel de rata de despaduriri, padurile tropicale ar putea sa dispara complet in mai putin de 100 de ani
- despaduririle sunt responsabile pentru 15% din total emisiilor de gaze cu efect de sera (Taylor Ricketts, director in cadrul WWF)
- mai multe lucruri interesante despre paduri si copaci puteti citi si aici

01.02.2011

Lacul bioluminescent din Australia


 Daca ne uitam la aceste poze, ne vine greu sa credem ca acest lac a capatat aceasta culoare ca urmare a unui fenomen natural. Suntem tentati mai degraba sa credem ca ceea ce vedem este rezultatul poluarii. Cu toate acestea, imaginile surprind o reactie chimica a unor organisme bioluminescente in cadrul Lacului Gippsland, din Australia, in Decembrie 2008.