31.10.2009

31 octombrie - Ziua Internationala a Marii Negre

In fiecare an pe 31 octombrie se aniverseaza Ziua Internationala a Marii Negre. Si anul acesta, Marea Neagra are o serie de provocari de infruntat. Aproximativ 222 de specii periclitate figurează în Cartea Rosie a Marii Negre - cele mai amenintate specii sunt sturionii, rechinul de Marea Neagra, delfinul comun, stridiile, calutul de mare si scrumia albastra. Cel mai mare impact asupra disparitiei acestor specii il are activitatea umana, urmata de poluare, pescuitul comercial si schimbarile climatice.

Pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta vietatile marine, Institutul de Cercetare Marina "Grigore Antipa" a inceput de azi campania „Mesaje pentru Marea Neagra“. Pentru derularea acestei campanii a fost creat site-ul www.mesajepentrumare.ro. Aici sunt puse la vanzare mai multe produse cu preturi ce variaza intre 5 şi 1.700 de lei. Banii stransi vor fi folositi de catre Institut pentru desfasurarea proiectelor de salvare a Marii Negre. Campania va dura un an.

Sursa: Adevarul

27.10.2009

The fun theory - schimba-ti obiceiurile intr-un mod distractiv

Oare chiar se poate asa ceva? Sa iti schimbi obiceiurile proaste si sa te distrezi in acelasi timp? Cei de la Volkswagen cred ca este posibil ... si au si testat asta. Mai mult, au initiat si un concurs, asteptand si de la altii metode distractive prin care poti sa influentezi, in mod pozitiv, comportamentul celor din jur.





Sursa: The Fun Theory

15.10.2009

Blog Action 2009 - Schimbarile climatice


Pentru al treilea an consecutiv Blog Action Day indeamna toti bloggerii sa se uneasca pentru o cauza comuna. Daca in anii trecuti s-a scris despre mediul inconjurator si saracie, anul acesta subiectul propus este "Schimbarile climatice".


Conceptul de schimbari climatice descrie atat incalzirea globala, cat si consecintele acesteia. Marea majoritate a oamenilor de stiinta sunt de parere ca schimbarile climatice sunt influentate intr-o mare masura de catre acele activitati umane, care au ca efect emisiile de gaze cu efect de sera. Principalul efect al cresterii emisiilor de astfel de gaze se resimte la nivel global, prin cresterea temperaturii cu 0,6 grade Celsius in ultimii 100 de ani (conform datelor furnizate de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice - IPCC). Acesta antreneaza la randul lui un sir de alte consecinte:

- Ridicarea nivelului marii, ca urmare a topirii ghetarilor si a permafrostului; topirea calotei glaciare atrage dupa sine si eliberarea unei cantitati mari de carbon in atmosfera.
- Schimbarea ecosistemelor – pe masura ce temperaturile cresc, anumite specii de animale au fost nevoite sa migreze din cauza modificarii habitatului. Cele mai vulnerabile sunt speciile pe cale de disparitie, recifurile de corali si animalele polare.
- Temperaturile ridicate afecteaza sanatatea umana (mai ales persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau pulmonare) si incurajeaza dezvoltarea si raspandirea anumitor boli si virusi.
- Aparitia fenomenelor meteorologice extreme –uragane, cicloane, taifunuri, dar si secete prelungite si incendii care decimeaza paduri intregi.
- Diminuarea resurselor de apa proaspata devine critica, in conditiile in care in prezent 1,3 miliarde de oameni nu au acces direct la o sursa de apa potabila.
- Seceta afecteaza agricultura, adancind si mai mult criza sociala in anumite zone.
- Acidifierea oceanelor, ca urmare a cresterii nivelului de CO2 din atmosfera; aceasta afecteaza recifele de corali, dar si alte organisme marine. In 1998, 16% de recifele de corali au murit in urma albirii, un proces cauzat de cresterea temperaturii apelor.


Desi combaterea acestor fenomene are nevoie de sustinere la nivel global si care sa vina din partea autoritatilor competente, exista diverse modalitati prin care fiecare dintre noi poate deveni o parte din solutie:
- putem consuma energia intr-un mod mai rational; mai mult, putem inlocui utilizarea energiei traditionale, obtinuta din combustibili fosili, cu cea a energiilor alternative, energia solara si eoliana bucurandu-se de o crestere a popularitatii in ultimii ani.
- putem
recicla (hartie, PET-uri, aluminiu, baterii, deseuri electrice si electronice, ulei uzat, cartusuri de imprimanta etc) pentru a evita incarcarea naturii cu deseuri care polueaza solul, apele si aerul; reciclarea are ca efect reducerea consumului de resurse, prin reutilizarea acestora.
- putem eficientiza consumul apei, apa fiind o resursa vitala, si totusi destul de afectata de schimbarile climatice
- putem spune NU materialelor publicitare
- putem renunta mai des la masina, mergand mai mult pe jos sau apeland la alte modalitati de transport care polueaza mai putin (tren, mijloace de transport in comun, bicicleta)
- putem planta copaci, intrucat trebuie sa avem grija de plamanii planetei nostre
- putem sa ii incurajam pe cei apropiati sa aiba un comportament ecologic si in armonie cu mediul inconjurator, fiind in primul rand un exemplu pozitiv pentru cei din jurul nostru. Informati-va in mod constant asupra acestei teme si impartasiti cunostintele voastre cu familia si prietenii.
- si nu in ultimul rand, putem sa ne exercitam drepturile civile si sa impulsionam autoritatile sa adopte masuri concrete, care sa protejeze mediul inconjurator.




Surse: Comisia Europeana, Global Warming, IPCC

12.10.2009

Acoperisuri verzi pentru un aer mai curat

Foto: Scoala de Arta si Design, Singapore

Foto: Academia de Stiinte, California, SUA

Acoperisurile verzi se refera la acele acoperisuri acoperite partial sau total cu pamint si vegetatie. Practic este vorba despre un invelis de plante, asezat peste acoperisul existent, deasupra unei membrane speciale care nu permite trecerea apei. Aceste plante pot creste si se pot dezvolta in mod natural, fara interventia omului.


Foto: The Solaire, New York , SUA
Acoperisurile verzi au o istorie foarte veche. Cu 5000 de ani in urma, locuintele oamenilor care au trait pe teritoriul de azi al Scotiei, Islandei si Groelandei erau acoperite de straturi vegetale. Cel mai faimos acoperis verde este reprezentat de "Gradinile suspendate ale Samiramidei", ridicate in Babilon in secolele VI-VII i.Hr.

Foto: Cladirea Primariei din Fukuoka, Japonia

In prezent, popularitatea acoperisurilor vegetale a crescut foarte mult. In Germania de exemplu, 10% din case poseda un acoperis verde. Si asta pentru ca in afara de faptul ca sunt foarte frumoase si ofera un aspect deosebit cladirii, prezinta si foarte multe alte beneficii, de ordin economic si ecologic.



Foto: Conservatorul de Muzica, Sydney, Australia

- Reprezinta una dintre cele mai inovative si eficiente solutii pentru redresarea mediului inconjurator - reduc efectul de sera in oras, filtreaza aerul poluat, eliminand particulele de praf din aer si dioxidul de carbon
- Reduc semnificativ pierderile de caldura pe timpul iernii, iar vara mentin o temperatura scazuta in casa. Prin urmare, se inregistreaza si o eficientizare a costurilor cu energia.
- Viata acoperisului este prelungita considerabil datorita faptului ca variatiile de temperatura de la nivelul sau sunt mult mai mici.
- Plantele retin apa de ploaie, astfel ca in zonele ploioase inverzirea acoperisurilor poate impiedica inundatiile.
- Investitita se reduce destul de repede (prin faptul ca permite economisirea de bani prin reglarea temperaturii), iar costurile de intretinere sunt reduse.
- Ofera o buna izolare fonica (mai ales pentru cladiri aflate pe langa aeroporturi sau sosele); uneori, nivelul zgomotului poate fi redus cu pana la 50 decibeli
- In gradina de pe acoperis se pot obtine culturi organice de legume, capsuni sau plante pentru ceaiuri, reducand astfel cheltuielile cu alimentele.
- Se incurajeaza dezvoltarea habitatului pentru anumite specii de pasari sau insecte.



Un acoperis verde contine patru elemente de baza. Plecand de la suportul acoperisului, gasim:

• o membrana etans din bitum, cauciuc, poliolefina sau PVC;
• un strat de drenaj si de filtrare: granule de argila expandata, pietre, prundis, placi de polistirol alveolat si liniat;
• un substrat de crestere: muschi, pamant pentru ghivece sau de sera, pamant negru, compost;
• un strat vegetal: de regula, se cultiva plante ce necesita minimum de atentie si ingrijire, dar care sunt rezistente la temperaturi extreme si care prind radacini intr-un timp mai scurt pentru a evita secarea si intarirea solului.



Foto: Noua case, Dietikon, Elvetia

Sursa text: Jurnalul National ; Unda Verde

Sursa poze: Planet Pink Green ; Green Roofs of Australia ; Environmental Graffiti

01.10.2009

Recicleta


Asociatia Viitor Plus a lansat Recicleta. Acest nou proiect isi propune sa colecteze deseurile de hartie de la agentii economici mici, care genereaza cantitati mici. Recipientele de colectare a hartiei sunt puse gratuit la dispozitia acestora, iar cantitatea minima necesara de colectat este de 25 kg. Un alt element inedit al acestui proiect este si modul de colectare; astfel, 3 cargo-biciclete sunt conduse de catre persoane in dificultate, aflate in programul de Intarire a Familiei, derulat de organizatia SOS Satele Copiilor Romania. O parte din fondurile obtinute in cadrul acestui proiect vor fi folosite pentru finantarea proiectului Adopta un copac.

Pentru inceput, proiectul a fost lansat in Bucuresti, acoperind in prima faza doar zona Floreasca . Colectarea se va face in fiecare zi, de luni pana vineri, intre 10:00 si 14:00, in baza unor programari facute anterior.


Sursa: Viitor Plus