29.09.2009

Recycle art - pungile de hartie


Cine ar fi crezut ca o banala punga de hartie poate fi transformata in ceva frumos ? Artistul japonez Yuken Teruya a reusit sa vada potentialul artistic in ceea ce marea majoritate vad doar un simplu gunoi.


Tehnica pe care o foloseste artistul este aceea de a decupa modelul dorit pe una din fetele pungii; odata ce modelul este decupat, acesta este impins in interior. Lumina este folosita pentru a adauga efecte speciale acestui proiect artistic.


Artistul a ales sa decupeze copaci pentru a incheia un ciclu si pentru a ne reaminti de „radacinile” pungilor de hartie. In afara de pungile de hartie, artistul a mai folosit si alte materiale inedite - suluri de hartie igienica, ziare sau carti.


28.09.2009

Petitie pentru instituirea sistemului "buy-back" pentru PET-uri

Daca te-ai saturat de mormanele imense de PETuri care zac peste tot in natura, atunci probabil ca vei fi de acord sa semnezi aceasta petitie. Petitia "Instituirea sitemului de "buy-back" pentru sticlele de plastic (PET)" sustine introducerea unui sistem ce ar reduce impactul negativ pe care sticlele de plastic il au asupra mediului inconjurator si ar imbunatati gradul de reciclare al acestora. In Romania, PET-urile reprezinta 30% din volumul total de deseuri. Ca stat membru al UE, avem obligatia de a colecta, recicla si trata aceste deseuri, insa sistemul actual nu este unul foarte eficient.

Sistemul "buy-back", implementat cu succes in multe alte tari, este simplu si eficient. Astfel, la achizitionarea oricarei bauturi ambalate in PET, cumparatorul achita o garanatie ce va fi primita inapoi in momentul returnarii sticlei de plastic. Petitia propune implementarea initiala a sistemului in marile lanturi de magazine. Costurile legate de colectarea, manipularea, transportul si reciclarea sticlelor din plastic goale returnate ar trebui suportate de catre marii producatori de PET-uri, impreuna cu Ministerul Mediului si firmele de reciclare ce se vor implica in acest program.

21.09.2009

22 septembrie - ziua fara masini

In fiecare an pe 22 septembrie, oameni din intreaga lume se aduna pentru a sarbatori “Ziua fara Masini”, promovand alternative la automobilul personal sau de serviciu. Sute de orase isi inchid centrele circulatiei auto, fiind incurajate mersul pe jos, bicicleta sau transportul public. In Romania, evenimentul a fost initiat de asociatiile Green Revolution, Bate Saua Sa Priceapa Iapa si Terra Mileniul III si face parte din “Saptamana mobilitatii europene”.

In cadrul evenimentului va avea loc o defilare cu bicicletele, pe traseul Parcul Herastrau / Teatrul de Vara - Arcul de Triumf - Soseaua Kiseleff - Piata Victoriei - Calea Victoriei - Piata Natiunilor Unite - Bulevardul Natiunilor Unite - Parc Izvor. Tot maine se va lansa si Harta Velo, ce va contine informatii utile pentru biciclisti, referitoare la trasee, magazine, ateliere, centre de inchiriere biciclete, centre de vulcanizare si de aer comprimat, parcari de biciclete si organizatii de promovare a bicicletei.

Pentru cei care nu detin o bicicleta si vor sa participe pot inchiria gratuit una de la centrul La Pedale din Parcul Kiseleff, inscrierile putand fi trimise pana marti, 22 septembrie ora 15.

Sursa: Green Report

15.09.2009

Stiati ca ... legea pedepseste abuzurile fata de animale?

Legea pentru protectia animalelor - 205/2004 , modificata si completata prin Legea 9/2008, prevede obligatia detinatorilor de animale de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de animale, precum si interdictia de a le aplica rele tratamente sau cruzimi, de a le parasi sau izgoni. In anumite conditii, cei prinsi ca nu respecta unele dintre prevederile Legii 9/2008 sunt pasibili de inchisoare (intre 6 luni si 3 ani), de amenzi penale de pana la 10.000 de lei sau de interdictia de a mai detine animale pe o perioada de cinci ani de zile.

Daca vedeti ca cineva face rau unui animal, iata care sunt pasii prin care puteti denunta abuzul:
•Gasiti un martor si incercati sa retineti faptasul pe loc.
•Chemati politia la fata locului, pentru a lua datele faptasului, ale martorului si ale reclamantului, date pe care le trece in procesul verbal. Toti trebuie sa semneze procesul verbal iar reclamantul trebuie sa primeasca o copie a procesului verbal din partea politistului, pe loc.
•Faceti o plangere scrisa la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSV) din localitate, pe care o lasati la secretariat si la care primiti un numar de inregistrare. In 30 de zile lucratoare trebuie sa primiti raspunsul scris la ea. Aceeasi plangere o lasati si la circa de politie cea mai apropiata si luati numar de inregistrare.

Mai multe informatii folositoare despre acest proces gasiti aici.

14.09.2009

Uzina de biogaz la Arad

Aradul va avea de anul viitor o uzina de biogaz cu cogenerare de energie electrica si termica. Uzina va fi construita in localitatea Pecica de catre o ferma specializata in cresterea ovinelor si a bovinelor. Investitita necesara proiectului este de 20 milioane lei, 60% fiind acoperite din fonduri comunitare. Uzina va prelucra dejectiile animale si reziduri vegetale si va produce 1Mw/h.

Biogaz-ul este gaz produs prin descompunerea materiei organice (reziduri animale si vegetale, deseuri menajere etc) in absenta oxigenului. Componentele principale ale biogaz-ului sunt metanul si dioxidul de carbon. Metanul din biogaz perminte utilizarea acestuia pe post de combustibil, fiind una din sursele de energie regenerabile.

Printre materiile folosite cel mai des si cel mai productive pentru a obtine biogaz reziduri animale sau vegetale, reziduri din industria alimentara (prelucrarea fructelor si legumelor), masa verde, trestie, paie, coceni sau ape uzate din industrie, puternic incarcate cu substante organice.

09.09.2009

Festivalul ONG-urilor - 11-13 septembrie


Intre 11 si 13 septembrie va avea loc in Bucuresti ONGFest - cel mai mare eveniment al societatii civile romanesti. Peste 180 de asociatii si fundatii, de pe tot cuprinsul tarii si din domenii diferite (de la protectia copilului si servicii sociale, pana la protectia mediului, democratie si drepturile omului) vor cauta sa-si promoveze activitatea, sa atraga parteneri si fonduri si sa stabileasca parteneriate. Evenimentul se va desfasura in centrul vechi al Bucurestiului, pe strazile Franceza, Stavropoleus, Postei, Sf. Dumitru si Smardan.

ONGFest este conceput ca un oras subdimensionat, cu propriile lui evenimente - concerte, concursuri, teatru stradal, proiectii de film, expozitii, ateliere de creatie, mima si pictura pe fata, demonstratii de prim ajutor, jocuri interactive si activitati sportive. Toate acestea vor cotribui la crearea unei atmosfere de expozitie in aer liber care va fi prielnica organizarii de dezbateri si seminarii in teatrele si cafenelele din zona. Aici puteti consulta bogata agenda culturala oferita de peste 90 de organizatii.

Nu ratati acest eveniment!

01.09.2009

Tabara eco la Siriu

In perioada 15-20 septembrie Terra Ecologica organizeaza o tabara in localitatea Siriu, in Muntii Buzaului. Scopul acesteia va fi curatarea barajului de pet-uri, care vor fi apoi trimise catre reciclare. Exista 10 locuri disponibile. Daca doriti sa va inscrieti luati legatura cu Simona Cretu - 0729019953 . Aici gasiti mai multe detalii despre actiunea de anul trecut.

Stiati ca ... detergentii



- Detergentii clasici contin diversi compusi toxici – fosfati, sulfati, cloruri. Pentru cresterea performantelor, in compozitia detergentilor se adauga nitriti si fosfati, care au ca efect reducerea duritatii apei. Ajunsi in mediul acvatic, acestia stimuleaza inmultirea algelor, ceea ce duce la scaderea continutului de oxigen in apa, afectand fauna acvatica. Marea Neagra este cea mai afectata intindere de apa din lume din cauza lipsei de oxigen.


- Detergentii contin agenti tensioactivi – responsabili pentru crearea spumei si efectului de degresare. Acestia sunt mai periculosi decat fosfatii, fiind necesara o perioada foarte lunga de timp pentru a fi eliminati din natura. (Ca solutie alternativa se recomanda folosirea produselor pe baza de acizi grasi).


- Detrergentii contin surfactanti – substante care ajuta apa sa intre mai repede in haine. Aceste substante elibereaza benzen in atmosfera atunci cand sunt periculoase. Benzenul este toxic si este considerat un factor in aparitia mai multor afectiuni, printre care si cancerul.


- Multe din substantele chimice folosite in compozitia detergentilor nu au ca scop curatarea hainelor; ele sunt adaugate pentru a face hainele sa para mai albe sau mai stralucitoare, mai ales in lumina soarelui, avand astfel rolul de inalbitor optic. Expunerea la aceste substante cauzeaza alergii in timp. Colorantii si parfumurile folosite in compozitia detergentilor sunt de asemenea foarte nocive, mai ales pentru persoane mai sensibile.


- 20% dintre copii sufera de diverse forme de astm si, in aceeasi proportie, de dermatita ori alte afectiuni ale pielii, utilizarea detergentilor obisnuiti afectandu-le starea de sanatate.


- La ora actuala, din consumul total de detergenti, doar 15% sunt bio. Detergentii organici nu contin cloruri, fosfati sau alte substante chimice nocive si nici coloranti sau parfum. De obicei, acestia sunt facuti din uleiuri vegetale iar plantele sunt obtinute din culturi organice.