23.08.2009

Autostrazi pentru biciclete in Copenhaga




Copenhaga se pregateste sa investeasca 47 milioane de dolari intr-o retea de 13 super-autostrazi pentru biciclete. 55% din locuitorii acestui oras folosesc bicicleta ca mijloc de transport pentru a ajunge la servici sau la scoala, astfel ca s-a propus extinderea retelei actuale de piste pentru biciclete, pentru a acoperi si suburbiile, la o distanta de 7 - 15 km de centrul orasului. Dintre cei 100.000 de locuitori care calatoresc inspre si dinspre centru, 15.000 folosesc biciclete. Targetul noii retele sunt restul de 85.000. Acestora li se vor oferi piste mai bune, care vor cauta sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- piste netede, curatate permanent de frunze, gheata sau zapada
- rute cat mai directe, cu cat mai putine ocolisuri
- statii unde se pot repara sau intretine bicicletele, unde vor fi disponibile pompe de umflat pneuri sau alte ustensile
- posibilitatea de a merge cu o viteza mai mare si destul spatiu pentru a putea depasi alti ciclisti
- unda verde pentru ciclistii care circula cu 20 km/h.

Cand vom vedea oare si in Romania asa ceva?

21.08.2009

Charity Gift - magazinul online caritabil


CharityGift.ro este un concept deosebit. Un proiect de voluntariat care functioneaza ca un magazin online - singurul magazin online caritabil din Romania - de unde puteti cumpara diverse produse si prin care puteti sustine mai multe cauze sociale – de la protectia mediului inconjurator sau a animalelor pana la educatie sau arta. Furnizorii care aleg sa isi vanda produsele in cadrul acestui proiect/magazin online directioneaza un anumit procent din vanzare (care poate sa ajunga chiar si la 100% in cazul anumitor produse) catre o anumita cauza pe care aleg sa o sustina. Prin produsele pe care le cumparati, alegeti sa sustineti cauza pe care o doriti.


Iar incepand cu luna august puteti achizitiona de pe CharityGift si hainute si accesorii ecologice pentru copii de la Organic Baby. Aceste produse sunt certificate organic si sunt realizate din bumbac 100% organic, pentru a proteja pielea foarte sensibila a bebelusilor.

16.08.2009

Concurs de fotografii pe tema turismului ecologic

De la ARBDD (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii) aflam ca pe 13 august Comisia Europeana a lansat un concurs de fotografii pe tema turismului ecologic, facand parte din proiectul EDEN (destiantii Europene de Excelenta). Obiectivul acestui concurs este promovarea destinatiilor din intreaga Europa, unde se face turism responsabil. Oricine iubeste calatoriile si fotografia si e locuitor al unuia dintre statele membre ale UE sau al uneia dintre tarile candidate poate participa la acest concurs. Premiul pentru cea mai buna fotografie este un notebook Sony VAIO VGN-P11Z/G. Temenul limita de inscriere a fotografiilor este 18 septembrie 2009. Mai multe detalii se pot afla de pe site-ul oficial al concursului.

Sursa: Green-Report

14.08.2009

Veverita fotogenica


Iata o poza super haioasa. Veverita cu pricina s-a gandit sa isi bage nasul (in cazul de fata s-a bagat cu totul) in fotografia unui cuplu. Imaginea a fost surprinsa langa lacul Minnewanka din Parcul National Banff din Canada.

11.08.2009

Jucarii ecologice


Stiati ca multe jucarii pentru copii sunt periculoase pentru sanatatea acestora? Asta pentru ca sunt confectionate in mare parte din plastic si alte materiale sintetice, iar uneori aceste jucarii pot contine vopseluri sau adezivi ce contin mercur sau plumb (extrem de toxice). China a fost in centrul atentiei in 2007 din cauza scandalului jucariilor toxice. Aproape 80% din jucariile din intreaga lume sunt produse aici.


Ce criterii trebuie sa indeplineasca insa o jucarie pentru a putea fi considerata ecologica? In primul rand materialele folosite trebuie sa fie ecologice, naturale - lemn, bumbac, in, bambus. Aceste materiale sunt si biodegradabile, astfel ca nu polueaza mediul atunci cand sunt aruncate. Adezivii si vopselurile folosite trebuie sa fie de asemenea ecologice - acestea nu vor contine acizi sau solventi periculosi pentru mediu sau pentru sanatatea copiilor. Daca cumva este totusi necesara folosirea plasticului, o jucarie ecologica va contine plastic reciclat. Si nu in ultimul rand, jucariile ecologice se pot alimenta cu energie alternativa.

Optiunile parintilor care doresc sa cumpere jucarii ecologice sunt destul de limitate la noi. Cu toate acestea exista cateva solutii. Cele mai originale jucarii ecologice mi s-au parut papusile naturale. Acestea sunt facute din materiale 100% naturale - bumbac umplut cu lana de oaie, trasaturile fetei brodate cu fir de bumbac si parul realizat tot dintr-un mix de fire naturale. Apoi mai puteti gasi online jucarii ecologice si la Alia Design, Jocoteca, Piculici, Petite Caprice, Boribon sau Kidoshop.

Desi acest site este destinat consumatorilor americani, puteti gasi totusi o lista cu foarte multe branduri de jucarii. Exista anumite nume care se regasesc si la noi pe piata, si le puteti astfel verifica nivelul de toxicitate.

Via: Sideris, CNN,

10.08.2009

Umbrela Verde la Mangalia

Se cauta voluntari! Campania Umbrela Verde ajunge si in Mangalia. Cu ocazia festivalului de la Callatis, in perioada 13-16 august, Umbrela Verde a pregatit cateva actiuni, cu sprijinul primariei. Astfel, joi si vineri se vor colecta echipamente electrice si electronice de la locuitorii orasului, urmand ca sambata si duminica sa se ocupe de ecologizarea plajei din Mangalia. Mai multe detalii gasiti pe blogul campaniei.

Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu. Ea a fost initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007, cu sprijinul Ministerului Mediului si al Fundatiei Mereu Aproape. Obiectivul campaniei este sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor: “Gestul meu nu conteaza”. Sa ne convinga ca, impreuna, trebuie sa pastram Romania curata.

SCAPA de ambalajele de pesticide

Fermierii care folosesc pesticide, precum si agentii economici care comercializeaza pesticide ale membrilor AIPROM pot participa la campania “SCAPA de ambalaje”, organizata in octombrie si noiembrie cu scopul de a colecta ambalajele periculoase pentru mediu. Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM – SCAPA - preia atat ambalaje de plastic si metal, cat si de hartie, cu conditia sa provina de la produsele companiilor care sprijina programul de colectare. Centrele de colectare se gasesc aici.

07.08.2009

Pune plasticul la locul lui

MaiMultVerde va invita la o noua actiune de colectare. Se cauta 100 de voluntari care sa arate ca locul plasticului e in container si nu in iarba. Duminica, pe 9 august 2009, de la ora 16:00, vino in Herastrau, intrarea Charles de Gaulle, cu un un ambalaj de plastic. Actiunea de colectare va continua pana pe 12 august. Daca vrei sa te inscrii ca voluntar, trimite un email de confirmare pe adresa voluntar@maimultverde.ro

Sursa: Viata dupa colectare

05.08.2009

Padurea solara - o parcare mai aparte


Nu mai e un secret ca automobilele electrice au inceput sa capteze interesul multora, datorita faptului ca permit renuntarea la combustibilii traditionali. Pe masura ce acestea vor fi utilizate din ce in ce mai mult, vor trebui gasite si solutii pentru a facilita alimentarea lor. Arhitectul Neville Mars a tinut cont de acest aspect si a creat "padurea solara" - o parcare speciala, care are si rolul de a fi statie de alimentare pentru masinile electrice. Trunchiurile "copacilor" sunt prevazute cu prize care pot fi folosite pentru alimentare. Frunzele copacilor sunt prevazute cu celule fotovoltaice folosite pentru generarea de energie, dar si pentru a face umbra masinilor. Acestea se rotesc in functie de soare pentru a functiona la eficienta maxima. Designul este nu numai placut, dar si foarte practic, intrucat permite umbrirea unei suprafete cat mai mari.

Aici gasiti mai multe poze cu acest proiect.




Sursa: Treehugger

04.08.2009

Marea Redozare - editia a doua

Sambata, 15 august, va avea loc Marea Redozare - editia a doua. Evenimentul (organizat de EcoAssist si ALUCRO) urmareste sa promoveze reciclarea dozelor de aluminiu. Astfel, sunteti invitati sa aduceti cel putin 25 de doze de aluminiu pentru a va putea inscrie la concurs ce va poate aduce ca premii un sistem de navigatie auto si cinci lazi frigorifice cu incalzire electrica, pline cu bere si sucuri la doza. Regulamentul concursului il gasiti aici.

Marea Redozare va avea loc in Parcul Tineretului, la intrarea dinspre liceul Sincai, intre orele 18:00 - 21:00. Se primesc numai doze din aluminiu, care au simbolul ALU inscriptionat (in general doze de suc sau de bere). Conservele de peste, pateu, bulion, porumb, mazare sau orice alte alimente, inscriptionate ACC sau FE, nu sunt confectionate din aluminiu si nu vor fi primite in cadrul acestui eveniment.
Mai multe informatii despre aluminiu si despre reciclarea acestuia gasiti aici.

02.08.2009

Atentie la ultraviolete


In ultimii ani, din cauza schimbarilor climatice, subtierii stratului de ozon sau a poluarii, radiatiile ultraviolete au inceput sa inregistreze valori din ce in ce mai mari. Cu toate acestea, romanii nu sunt foarte constienti de acest pericol si nici nu sunt informati adecvat. Pe timpul verii, radiatiile ultraviolete depasesc nivelul admis, iar la mare nivelul acestora se dubleaza (din cauza ca sunt reflectate de catre nisip si apa).

Indicele UV este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului. Calculul se face in functie de pozitia soarelui si de gradul de acoperire a cerului cu nori. La amiaza, cand soarele frige, ultravioletele sunt mai puternice. De retinut ca norii nu ne apara intotdeauna de radiatii - 90% din radiatiile solare UV pot patrunde prin norii usori, deci puteti capata arsuri solare chiar intr-o zi de vara cu cer acoperit. Ultravioletele trec prin apa si chiar si prin geamul autoturismelor sau al cladirilor, daca acestea nu au filtru de protectie.

Din 3 iulie, site-ul ANM, publica zilnic valorile pe care le atinge indicele UV, care, de regula, sunt cuprinse intre 1 şi 10+. Cel mai periculos nivel este 10+ - la acest nivel vegetatia se usuca, iar oamenii incep sa aiba probleme grave de sanatate.

Cum ne protejam de radiatiile UV

Cel mai mare risc se inregistreaza in intervalul orar 11.00 -16.00, cand indicele UV depaseste valoarea 6. E foarte important sa nu umblam prin soare fara protectie, sa folosim la plaja cremele cu factor maxim de protectie si ochelari de soare.
Produsele de protectie solara nu pot asigura insa protectia totala impotriva radiatiilor UV. Chiar si factorii ridicati de protectie permit patrunderea radiatiilor UV. Cel mai important lucru este alegerea produselor de protectie solara impotriva radiatiilor UVB si UVA, deoarece ambele sunt nocive sanatatii. In timp ce riscul de cancer si „arsuri solare” este reprezentat de radiatiile UVB, radiatiile UVA sunt responsabile cu imbatranirea pielii, actioneaza asupra sistemului imunitar si contribuie la cresterea riscului de cancer de piele. „Factorul de protectie solara” indica numai protectia impotriva radiatiilor UVB.

Sursa: Adevarul, EurActiv