21.11.2008

Stiati ca ...


Daca de obicei la noi se taie brazi de sarbatorile de Craciun, exista insa un popor care sarbatoreste o zi speciala in fiecare an - este vorba de Anul Nou al Arborilor - Tu Bishvat, sarbatoare ce face parte din traditia israelienilor si cade in fiecare an intr-o zi diferita (anul acesta a fost in data de 22 ianuarie, anul viitor cazand pe 9 februarie). In aceasta zi fiecare israelian are datoria de a planta un copac; in cazul copiilor sau varstnicilor, aceasta datorie revine unui adult in putere din familie, care va duce la bun sfarsit aceasta sarcina in numele acestora. In Israel se obisnuieste - in gradinite si in scoli - ca fiecare copil sa planteze cate un pom in aceasta zi. Locurile in care se planteaza acesti copaci sunt stabilite in functie de necesitatile tarii. Aceasta sarbatoare are si o ratiune pragmatica - stoparea inaintarii desertului.
Imaginati-va ce ar insemna daca aceasta sarbatoare s-ar extinde si la noi ... ce ar insemna daca am planta in fiecare an 22 milioane de puieti ...

19.11.2008

Cat de verzi sunt parlamentarii nostri?

Daca vreti sa aflati raspunsul la aceasta intrebare va trebui sa accesati site-ul Votul Verde. O initiativa ce apartine mai multor asociatii - Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Fundatia TERRA Mileniul III, WWF, Asociatia ALMA-RO, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Copacul de Hartie, Mare Nostrum, Salvati Vama Veche si GRINDA - si care are drept scop sprijinirea si promovarea politicilor de mediu si evaluarea membrilor Parlamentului in functie de sustinerea pe care o acorda, sau nu, proiectelor de lege cu impact asupra mediului.

Iata si concluziile la care s-au ajuns:
- niciun parlamentar din Camera Deputatilor nu este 100% ecologist, nota cea mai mare fiind de doar 7,5 (75,0% din totalul voturilor au fost ”verzi”)
- absenteismul cvasi-generalizat se manifesta si in domeniul legilor cu impact asupra mediului, clasamentul parlamentarilor ”verzi” fiind in buna masura influentat negativ de numarul mare de absente
- grupul parlamentar cel mai verde este cel al PSD, cu un scor mediu de doar 47% cazuri in care a votat verde.

Sursa: Hotnews

Tu cate becuri ai schimbat?


Cei de la Greenpeace ne pun la dispozitie un contor, prin care putem afla cate becuri cu incandescenta au fost schimbate cu becuri ecologice. Mai mult, acest contor ne permite sa aflam cu cate kilograme de CO2 s-a redus poluarea in urma acestei alegeri ecologice.

De asemenea, puteti sa va alaturati campaniei Greenpeace pentru scoaterea becurilor cu incandescenta de pe piata, semnand aceasta petitie.

Daca natura ar putea, ce crezi ca ar alege?

11.11.2008

The Animals Save the Planet

The Animals Save the Planet este un website creat de catre cei de la Animal Planet. Principala atractie sunt cele 11 filmulete cu animalutele care salveaza planeta. Fiecare filmulet prezinta o idee pe care o putem aplica cu totii pentru a deveni mai responsabili in relatia noastra cu mediul inconjurator. Aceste filmulete pot fi folosite cu mare succes in educarea copiilor, dar si adultilor. O sa postez aici 3 din filmuletele mele preferate .... pe restul va las sa le descoperiti voi intrand aici.







Sursa: The Animals Save the Planet via Stele Verzi and special thanks to Iuli

09.11.2008

Colectarea si reciclarea becurilor


Unele becuri sau surse de iluminat conţin mercur, un element chimic foarte toxic si daunator, ce poate crea probleme de mediu daca este depozitat necorespunzător. De aceea, acestea nu trebuie aruncate la gunoi, ci reciclate.

In prezent, in Romania, nu este posibila reciclarea becurilor - principalul motiv fiind costurile foarte mari ale utilajelor -, procesul de reciclare avand loc in Germania. Insa exista mai multe centre unde se colecteaza becurile si sursele de iluminat stricate:


- asociatia Recolamp este singura asociatie autorizata de catre Ministerul Mediului sa preia responsabilitatea colectarii si reciclarii surselor de iluminat. Daca reprezentati o firma mai mare, puteti sa luati legatura cu ei (au si un numar de telefon gratuit la care puteti suna - 0800 888 666) si sa instalati un colt verde in cadrul companiei, unde toti angajatii vor putea aduce becurile uzate de acasa. Momentan, aceasta metoda nu poate fi aplicata si in cazul asociatiilor de proprietari din motive de securitate (intrucat mercurul din becuri este toxic si nociv, aceste deseuri trebuiesc ferite de copii).
- la orice centru de colectare din "colturile verzi" lansate in cadrul campaniei "Ziua Verde" - Metro, Bricostore, Praktiker, Real - gasiti aici o lista cu toti partenerii Recolamp care fac parte din schema colectiva.
- incepand cu luna septembrie, IKEA a lansat un program de reciclare a becurilor - duci 5 becuri stricate si primesti in schimb un bec economic

Stiati ca ... becurile



- un bec ecologic consuma cu 80% mai putina energie decat un bec obisnuit? In plus, becul ecologic/economic are o durata de viata de aproape 7 ori mai mare.


- aproximativ 95% din energia consumata de un bec incandescent este emisa sub forma de caldura, doar 5% fiind emisa ca lumina vizibila? In comparatie, becul economic fluorescent transforma in lumina peste 22% din energia consumata


- componentele din care este alcatuit un bec fluorescent (economic) nu sunt ecologice - continutul in mercur este foarte toxic si daunator pentru mediu si pentru oameni. De aceea este foarte important ca atunci cand nu mai functioneaza, aceste becuri sa fie reciclate.


- la momentul actual, doar 5 - 10% din becurile fluorescente sunt reciclate corespunzător.

- guvernul Irlandei a devenit primul din UE care interzice complet folosirea becurilor cu incandescenta? Comercializarea acestui tip de becuri va fi interzisa in Irlanda incepand cu ianuarie 2009.

- dintre sursele de iluminat, tuburile de neon se recicleaza aproape in intregime? Din acestea se refoloseste sticla si diverse metale, care se reintroduc in ciclul productiv.

08.11.2008

Nu renunta !

Am primit linkul cu acest filmulet de la Iuli - o draga prietena si cititoare constanta. Un filmulet foarte trist, despre efectele incalzirii globale asupra animalelor, realizat de Quercus - o organizatie non-profit din Portugalia. Mesajul transmis este de a nu renunta la lupta impotriva incalzirii globale. Toate actiunile noastre au un impact puternic asupra mediului inconjurator si asupra animalelor care traiesc alaturi de noi. Chiar daca vi se pare ca nu puteti face mare lucru, nu renuntati la lupta impotriva incalzirii globale - orice actiune oricat de mica este binevenita, orice informatie pe care o stiti si o transmiteti poate deschide ochii unui om si ii poate schimba atitudinea. "Daca tu renunti, renunta si ele!"

07.11.2008

Centre colectare ulei rezidual

Am mai scris in trecut despre uleiul uzat si singurul centru unde se colecta acest deseu, pe care il stiam la momentul respectiv. De curand am mai aflat doua noi centre unde se colecteaza uleiul uzat:


1. SC STOEHR MINERAL & VEGETAL OIL SRL

Str.Popa Petre nr.22 sector 2, Bucuresti

telefon 0766.443.285


Procedeul este simplu - dupa ce luati legatura cu aceasta firma, veti primi un recipient - de diverse capacitati - si odata ce acest recipient este umplut, va veni cineva sa il ridice de la dvs de acasa.


2. Un centru de colectare din Resita - str Timisorii nr 19, tel 0255 - 217003 - mai multe detalii gasiti pe site-ul lor - http://www.uleiuzat.ro/


Foarte important !!! In momentul in care colectati uleiul alimentar uzat in recipiente, aveti grija sa il strecurati pentru a nu ramane reziduuri alimentare.

Sfatul #11 - Petrece in stil eco!


A fi eco a devenit deja o tendinta - una care a inceput deja sa se extinda si in cluburi. Astfel, in Olanda, in Rotterdam, s-a deschis deja un astfel de club ecologic - Watt -; aici ringul de dans este creat special pentru a transforma vibratiile emise de dansatori in energie, toate produsele de la bar sunt reciclate, toaletele sunt alimentate cu apa de ploaie, iar caldura emisa de oamenii care il viziteaza este folosita pentru a alimenta partial sistemul de sonorizare.
Pana cand vor aparea si la noi astfel de cluburi eco, putem sa ne facem datoria, respectand cateva reguli foarte simple:

1. Cand te duci la toaleta nu lasa apa sa curga in nestire.

2. Daca poti rezista, fumeaza mai putin si foloseste chibrituri in loc de brichete - desi chibriturile sunt facute din lemn, brichetele nu sunt reciclate niciodata.

3. Poarta haine din matriale ecologice (din materiale naturale - bumbac, lana, matase) si accesorii din materiale alternative.

4. Inainte sa pleci de acasa, stinge luminile si inchide-ti computerul. Iar in club poti stinge lumina din toaleta, cu conditia sa nu lasi pe nimeni pe intuneric.

6. In club, nu-ti cumpara bauturi la PET; acestea sunt mai dificil de colectat si reciclat.

06.11.2008

Alimente ecologice la Indagra 2008


In perioada 5 - 9 noiembrie 2008 va avea loc expozitia dedicata industriei alimentare - Indagra Food in cadrul Romexpo Bucuresti. Sectiunea de Ecoagricultura se va regasi in cadrul pavilionului 29. Aici vor fi reuniti producatori, comercianti, dar si organisme de certificare si inspectie. Expozitia are atat rol de informare si documentare - de aici veti putea afla ce inseamna agricultura ecologica, cum se poate trece la acest tip de agricultura si cum se poate obtine certificarea - dar in acelasi timp comerciantii si publicul larg pot gasi aici noi surse de alimente sanatoase si organice/ecologice -de la miere, oua, ulei, faina pana la produse de panificatie si din soia si ceaiuri.

03.11.2008

In the news ....

- Romanii care vor sa isi inlocuiasca sistemele clasice de incalzire a locuintei cu panouri solare sau cu centrale eoliene o pot face achitand numai 10% din costurile de achizitie si de instalare a acestora. Statul va suporta restul de 90% din cheltuieli, cu conditia ca acestea sa nu depaseasca 25.000 lei. Cititi aici mai multe informatii despre program.

- Hartia din tara noastra ajunge in proportie de 90% direct la groapa de gunoi .

- Perspectiva pe termen lung pentru clima din Romania indica veri extrem de secetoase, inundatii si schimbari bruste de temperatura.

- Peste 750.000 de tone de deşeuri care ar putea fi valorificate ajung din casele bucurestenilor direct la gropile de gunoi din jurul orasului.

- Odata considerati simbolul Romaniei, zimbrii, animale pe cale de disparitie, mor de foame in rezervatia din padurea Slivuţ, din orasul Haţeg.

- Romania consuma resursele naturale a 1,4 planete.

- Elevii scolii generale din comuna prahoveana Gorgota primesc caldura de la o instalatie care utilizeaza ca sursa termica pamantul.

- Anul acesta, 44 de delfini au fost gasiti morti pe plajele noastre, insa nu a fost prins nici un braconier.

02.11.2008

Adopta un catel

Daca vreti sa adoptati un catel puteti face asta la centrul de ecarisaj din Bd. Theodor Pallady, nr. 262, sector 3, Bucuresti. Puteti alege aici din mai multe rase, cateii sunt sterilizati si vaccinati si nu va costa nimic. Pentru mai multe informatii despre centru sau despre procesul de adoptie puteti accesa site-ul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan.