27.01.2008

Valuri negre

Imaginea de mai sus a fost facuta in regiunea Taean din Coreea de Sud. Valurile negre se datoreaza deversarii a 10000 tone de petrol in Marea Galbena, ca urmare a ciocnirii unui petrolier si a unei barje comerciale. Accidentul ecologic, ce a avut loc in decembrie 2007, a distrus mare parte din fermele de acvacultura din zona, a afectat un parc national marin, precum si numeroase specii de pasari migratoare.

Sursa : Ecomagazin

Sfatul #8 - Opriti consumul fantoma de energie


Unele aparate electronice si electrocasnice consuma energie si atunci cand sunt inchise, insa continua sa fie conectate la o priza. Acest tip de consum se numeste “consum fantoma”, iar aparatele respective se mai numesc si “aparate vampir” sau “vampiri energetici”.

Stiati ca in medie traim cu aproximativ 20 de astfel de “vampiri energetici” in casa – de la banalele incarcatoare de mobile lasate in priza desi telefoanele au fost deconectate de la ele, pana la televizoare si roboti de bucatarie? Dar cum recunoastem acesti “vampiri”? Iata cateva indicii: de obicei sunt aparate care au telecomanda (televizoare, DVD-uri, aparate video, echipamente audio), un panou electronic de afisare a informatiei care merge incontinuu (cuptoare electrice, cuptoare cu microunde, ceasuri cu afisaj electronic) sau baterii reincarcabile (telefoane fara fir).

Ce putem face?
In primul rand nu uitati sa scoateti incarcatoarele neutilizate din priza. Apoi, daca plecati de acasa pe perioade mai lungi, scoteti-va televizorul, aparatele audio si video, cuptoarele cu microunde si alte aparate electrocasnice din priza.
Si nu in ultimul rand - cumparati produse care inregistreaza un consum scazut de energie. Macar astfel, acesti vampiri vor suge mai putina energie.

24.01.2008

Freecycle



Acu ceva vreme am dat peste o idee ce mi s-a parut geniala - Freecycle. Azi am aflat de aici ca acest grup activeaza si in Romania inca din 2005.

Iata pe scurt despre ce e vorba: miscarea Freecycle a inceput in 2003 in SUA. De atunci s-a raspandit in toata lumea, in prezent existand peste 4200 de grupuri cu peste 4 milioane de membrii. Procedeul este foarte simplu: daca aveti obiecte de care nu mai aveti nevoie, dar care totusi sunt in conditie buna, nu le aruncati la gunoi si nu le transformati in deseuri, ci donati-le cuiva care chiar are nevoie de acel obiect. Tot ce trebuie sa faceti este sa va alaturati unui grup Yahoo Freecycle din orasul in care locuiti. In tara noastra exista momentan 4 retele: Bucuresti, Oradea, Ploiesti si Timisoara .

Change the world one gift at a time ! Freecycle

Sursa: Eco Notes

20.01.2008

2008, anul recifelor de corali


Anul 2008 a fost dedicat recifelor de corali. Acest eveniment cauta sa atraga atentia asupra vitezei ridicate de distrugere a coralilor. Supranumiti si padurile oceanelor, recifele de corali sunt zonele cele mai diverse din punct de vedere biologic din oceane. Desi s-au format inca de acum 200 milioane ani, existenta lor este amenintata grav de mai multi factori: poluarea apei, practicile distructive de pescuit, incalzirea globala, aciditatea apei. Studii recente arata ca incalzirea globala ar putea duce la distrugerea totala a recifelor de corali pana in 2050. Pentru mai multe detalii, accesati site-ul special creat pentru a sustine acest eveniment.
Pentru a ilustra cum sunt afectate recifele de corali de catre cresterea nivelului CO2 si a temperaturii apei, priviti cu atentie imaginea de mai jos.

14.01.2008

Stop Global Warming


Aici puteti sa participati la un mars virtual pentru a stopa incalzirea globala prin adoptarea unei legislatii care sa impuna reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Pe langa petitie, puteti afla de aici si multe informatii utile si sfaturi despre cum puteti trai mai ecologic si va puteti amuza si cu cateva filmulete haioase.

Aceasta initiativa este sustinuta de mai multe personalitati politice, sportivi si artisti printre care se numara Al Gore, Arnold Schwarzenegger, Hillary Clinton, Wangari Maathai - castigatoare a premiului Nobel pentru Pace in 2004, Sheryl Crow, Leonardo DiCaprio, Jon Bon Jovi, Julia Louis-Dreyfus , formatia Incubus sau Kobe Bryant.

09.01.2008

In the news ....

08.01.2008

Sfatul #7 - Printati pe ambele parti



Uneori, oricat am fi de partea mediului inconjurator nu ne putem lipsi de documentele scrise. Insa atunci cand printati, folositi fara frica ambele parti ale hartiei: veti avea mai putine hartii pe birou si veti polua mai putin.

03.01.2008

Rezolutii ecologice pentru noul an



Fiecare an nou care vine imi aduce mult entuziasm si putere de a initia si sustine schimbari. Nici 2008 nu face exceptie, asa ca si anul acesta sunt pusa pe fapte mari:


1. Voi incerca sa respect cei 3 R - reduce, refoloseste, recicleaza!

2. Imi voi aminti sa scot din priza laptopul, aparatele electrocasnice sau incarcatoarele pe care nu le utilizez in acel moment - aceste dispozitive continua sa foloseasca energie chiar daca nu sunt pornite, atata timp cat sunt conectate la o priza.

3. Voi incerca sa am intotdeauna in geanta o punga de rezerva pentru cumparaturi - de fiecare data cand ies din magazine ajung acasa cu o tona de pungi de plastic de care nu am nevoie.

4. Voi merge mai mult pe jos si voi invata sa merg pe bicicleta.

5. Voi fi mai atenta la produsele pe care le voi cumpara si voi incerca sa optez pentru produse ecologice - in special pentru becurile ecologice.

6. Voi incepe sa plantez copacei sau voi incerca sa ma implic in astfel de programe.

7. Si nu in ultimul rand, voi continua sa ma informez si sa scriu cu mai multa consecventa pe acest blog - educarea celor din jurul nostru poate rezolva multe probleme.

Daca v-ati propus si voi alte rezolutii, le astept cu mare interes.

Sa aveti un 2008 cat mai verde si mai sanatos !!!! La multi ani !!!!

Doua anotimpuri intr-o singura poza


Incalzirea globala este responsabila printre altele si pentru vremea ciudata - deja anotimpurile nu mai sunt asa cum le stiam odata. Poza de mai sus este facuta in noiembrie, in Norvegia - frunzele tomnatice asezate pe stratul de zapada ilustreaza foarte bine acest efect.